Smart Talk
Ingvar Carlsson har gjort en utredning av göteborgskravallerna. Kritiken mot polisens agerande var mycket hård. I den efterföljande debatten har polisens ineffektiva kommunikationssystem uppmärksammats. De måste få ett helt nytt kommunikationssystem, heter det i kommentarerna. Men varför slänga pengar i sjön på ett nytt system, när det redan finns system som fungerar effektivt. Varför inte ta efter de ungdomar som fick långvariga fängelsestraff efter göteborgskravallerna för en påstådd kommandocentral. Mobiltelefoner och kommandon via sms fungerade tydligen bra för dem.
 
Alba slarvar med faktakontrollen
Johan Lindström har skrivit en kritiskt anlagd debattartikel i Alba om Folkvett och den förening, med en massa forskare i leden, som omgärdar den. Albas redaktör försvarade debatten med hänvisning till ett citat av Voltaire. På Folkvetts hemsida kan vi dock läsa att Alba skulle slarvat med faktakontrollen, och vi blir upplysta om sakernas förhållande: "Voltaire har förmodligen aldrig fällt detta yttrande". Förmodligen - eller möjligen var det kanske någon annan som yttrade meningen: "Jag ogillar vad du säger, men jag är beredd att gå i döden för din rätt att säga det". Eftersom Göteborgs-Posten i flera år publicerat den devisen utan folkstorm från folk av Folkvetts kaliber, förmodar vi att det trots allt var Voltaire. Men själva poängen var trots allt inteVoltaire utan själva citatet - och att Folkvett kostar på sig att själva inte vara säkra på hur det verkligen förhåller sig.
 
Kultur och ekonomi
Det är tydligen så att texter i Alba har lång livstid. Vi har också många intressanta läsare. Och kombinationen av dessa kan bli vad som helst. Som läsaren i finska Borgå som hittade boken Kultur & Ekonomi, som gavs ut på Alba förra våren i samarbete med BRG (Business Region Göteborg). Han ville väldigt gärna komma över ett exemplar. För att få inspiration till förslag för att utveckla kulturlivet i Borgå, som inte direkt gjort sig känt för sitt sprudlande kulturliv. Nu väntar vi bara på att få läsa i rikspressen om fortsättningen.
 
Apropå livstid...
så gjorde en av Albas redaktörer ett test på hysteriskt.nu. Det skulle avgöras hur pass vuxen man var. Resultatet sa ungefär "du har attitydproblem. Väx upp, klipp dig och skaffa ett jobb". Redaktörens nittonåriga dotter fick reda på att hon var "snäppet från radhus och Volvo - och nöjd med det" och uppmanades att skaffa ett liv. En annan bekant - strax under trettio - fick reda på att hon var för gammal för sex och att hon lika gärna kunde lägga sig ner och dö.
Hur ska vi tolka detta? Ålder är relativt eller "just a state of mind"? Vi kanske bara hade taskig dagsform allihop?
 
Moodysson goes Göteborg
Nyfiken på Lukas Moodyssons och Stefan Jarls filmprojekt om Göteborgskravallerna? Vi har starka indikationer på att en handfull av de medverkande i diktantologin "Med frihet på näsan" (Yelah förlag, 2002) även bjudits in att vara med i kommande film. En försmak av filmen kan du få på: www.yelah.net/html/butiken/medfrihet.html
Kom nu bara ihåg var du läste det först.