Annorlunda infallsvinkel

 

AV BENGT ASON HOLM


Extra

Att få en ny bok i handen är alltid spännande men när det är en faktabok som handlar om bilhistoria som jag är väl insatt i så kittlar det lite extra. Nu skall här minsann letas fel.

Penny Spark är professor i design och hon har lyckats skriva en mycket läsvärd text. Vad som i alla högsta grad bidrar till det positiva intrycket är bildmaterialet och den luftiga layouten. Bilderna kanske inte är så märkvärdiga men det är välgörande att få se en bok som inte innehåller gammal skåpmat. Den som gjort bildresearchen har gjort ett mycket bra jobb.

Texten skiljer sig markant ifrån vad man är van vid i ”vanliga” bilböcker. Där används för det mesta ett bilspråk för de redan troende men Penny Spark har ju en annan utgångspunkt. Hon ser bilen ur ett designmässigt perspektiv ställt i relation till andra uttrycksformer som t.ex. arkitektur, skulptur och 50-talets stora inspirationskälla - flyget. Ibland kan jämförelserna kännas lite krystade för den normalt bilintresserade funderar inte på dessa kopplingar. Han eller hon ser en form som tilltalar eller inte men den här boken vänder sig ju inte bara till entusiasterna!

En intressant detalj är att det inte bara visas bilder på bilar utan även på andra nyttoföremål som en Olivetti skrivmaskin från 50-talet och en soffa av Le Corbusier. De ger bäring åt var man tidsmässigt befinner sig.

Till slut ett par smådetaljer som egentligen inte är så viktiga men som ändå kan nämnas. Cadillacs fenor var inte som störst i mitten av 50-talet utan 1959 och beträffande Rolls-Royce så kallas ju mycket riktigt kylarmaskoten för Spirit of Ecstasy men man brukar aldrig översätta namnet till svenska - i så fall skall hon kallas ”den flygande damen”, ”inte flygande kvinnan”. Men detta är petitesser för boken är läs- och sevärd och den kan med fördel ligga framme på soffbordet. Oavsett din personliga inställning till bilen kommer den att fånga intresset. Är man dessutom blågul finns våra svenska formgivare med, något som jag särskilt uppskattar eftersom de flesta andra bilböcker brukar presentera dem under rubriken övrigt.

2004.01.29

Extra
Extra  
 
alba avslöjar
 

ALBA.NU NR 1 2004

 
 
bokomslag
 

Penny Spark
BILEN
– en designhistoria
1900-2001
Albert Bonniers Förlag 2003

 
 

 

 
 
Citat
Hon ser bilen ur ett designmässigt perspektiv ställt i relation till andra uttrycksformer som t.ex. arkitektur, skulptur och 50-talets stora inspirationskälla - flyget.