SIGNATURENS SYMBOLIK
När vi ska städa undan julkorten råkade två hamna bredvid varann. Från samma avsändare, men olika mottagare. Vi märker plötsligt att undertecknandet har stort symbolvärde. Varför skrev universitetets pressekreterare på det ena men inte det andra?
Universitetets förra redaktör Birgitta Pande fick i alla fall en hälsning. Men det var förstås innan hon skrev en bitsk kommentar om pressekreteraren i Götheborgske Spionen.
Så rullar det på, år efter år. Det oskrivna är ibland lika viktigt som det skrivna.
FANTASINS BEGÄR
Ibland är det osynliga lika intressant som det synliga. Redaktionen låg tidigare endast ett kort ögonkast från hotell Sheraton. Understundom var gardinerna fördragna även på dagtid. Vi undrade mycket över detta.
HETA LINJEN TILL LANDSHÖVDINGEN
Västra Sverige har blivit en region och landshövdingens betydelse ökar. Det lär inte bli lättare att komma i telefonkontakt med landshövdingen efter detta. Vare sig han heter Göran Bengtsson eller Göte Bernhardsson. Men Alba har hittat heta linjen: pröva med Lilla London på lunchtid.
ÖDMJUK GÖRAN GER SVAR PÅ TAL
Strax före jul framträdde Göran Johansson i TV4: s kvällsprogram över Göteborg. Stadens enväldige socialdemokrat bojkottade tidigare gänget i Jonsered, då han ansett sig blivit skandaliserad av deras alltför hårda granskning - där många hävdade att han har svårt för att ta kritik.
Nåväl, på programledaren Lennart Perssons fråga om han månne inte var tillräckligt ödmjuk för kritik svarade kommunstyrelsens ordförande hårt och skoningslöst:
- Jag är alltid ödmjuk för kritik!!
TIDNINGSGUDEN OCH HARNING
Ibland saknas han - Hälsinglands Twiggy, den voluminöse och bullrige författaren Anderz Harning, ur tiden sedan snart sex år - och med en specialitet utvecklad för att gissla byråkrater. Men också mediamoguler.
Vad hade inte Harning kunnat skriva om mediasituationen i dagens Göteborg , där vi nu inte har en tidningslord, utan en Tidningsgud! som styr den monopolistiska morgondraken i västsverige.
Om Harning varit kvar hade nog den egentliga orsaken till sportkrönikörens plötsliga avsked, och förnedrande placering som allmän reporter, kommit fram. Någon hade vågat säga sanningen, och inte som i dag fegt tysta ihjäl den...
LJUDEN FRÅN ANDRA SIDAN
Boende i ett av Sveriges lyhördaste hus fick jag en sommar för några år sedan höra några mystiska ljud från lägenheten intill.
Först tänkte jag ringa polisen, då jag var säker på att en kvinna höll på att bli mördad.
- Aj!Oj!Aooh!!Ajajaj!OOhh!!!
Men efter en stund ven piskrappen och en liten stund senare hördes ett audibelt crescendo!
Det hade varit lättare att uthärda om jag själv inte varit nyseparerad, men också mer prosaiskt om inte lekarna varit av just den karaktär de uppenbarligen var av.
Det är inte klokt vad man får vara med om som hyresgäst.
NYA TIDER NYA BRUK
Konstnärer förebådar det som hör framtiden till. Följande meddelande kunde vi läsa på Konstfack nyligen:
KÖPES!
Apple-scanner, svart-vit passande Classic II i gott skick.
SÄLJES!
Mah-Jong jacka original från 70-talet, svart i mycket gott skick.
08-726 93
(Bosse)
RÖHSSKA TILL SALU
Röhsska söker ny chef och Alba har tittat i ansökningshandlingarna. Vad sägs om följande formulering:
"Hög kundtillfredsställelse, lönsamet, nettovinst & god soliditet och likviditet blir verklighet med positiva, stimulerade & förändringsvilla människor.
Efter bankvärlden kom den industriella delen av näringslivet. Den kommersiella delen därefter."
Vill sökande med detta visa att det inte spelar någon roll om man är vill i språket?
Ansökningshandlingarna hittar du i den nya nättidningen Citytidningen.