Det är inte så självklart vad begreppet innebär. Enligt ordbokens definition är det "att man säger sig följa en princip men handlar i strid med denna el. ställer olika krav på t.ex. män och kvinnor". Kanske täcker det inte helt in vad vi vill mena är dubbelmoral. Fundera lite över nedanstående exempel. Vi anser att de alla är utmärkta exempel på dubbelmoral. Vad tycker du?
 
 

Att lagen säger en sak och den allmänna meningen en annan är inte helt ovanligt. Ett av de senaste exemplen är den finländske trafikministern Matti Aura som tvingades avgå efter att hans närmaste underordnade, Pekka Vennamo, med hans vetskap köpt aktier med hjälp av sina släktingar. Det var det finska Sonera, tele-bolaget, som såldes ut och allmänheten fick köpa högst 800 aktier per person. Familjen Vernnamo skrapade ihop 46.000 aktier till ett värde av nästan 3 milj kronor. De steg snabbt i värde. Köpet var inte olagligt, men Aura tvingades avgå med skammens rodnad på sina kinder. Något lite hade det nog att göra med att det är val i Finland i mars. Moralen brukar bli starkare ju närmare valdagen man kommer.

*

Ett liknande exempel är "Mona Sahlin-affären". Hon slarvade med småsummor och kontokort som ni nog minns. Intressant är att det samtidigt uppdagades att Per Unckel haft en hel del mycket skummare ekonomiska transaktioner för sig. Först saknades kvitton för ca 60.000 kr, men under hot om förundersökning av åklagare dök de flesta upp. Dock saknades fortfarande kvitton för närmare 10.000 kr. Trots att det såg ut att gå till åtal viftades det hela dock bort av moderatledningen som struntsaker. Något som villigt köptes av såväl massmedia som allmänhet. Det finns som bekant sällan plats för mer än en skandal åt gången. Här var det ganska tydligt att man svalde mygg och silade kameler.

*

Vad ska man tycka om dem som säger att porrfilm väl är ok. "De fyller ett behov". Men om man frågar om de skulle vilja att deras egna döttrar tjänade ihop till hyran genom att delta i dem så är svaret alltid nej.
I en intervju i Aftonbladet berättade Lennart Jähkel nyligen om sina förberedelser inför rollen som porrskådis i Susanne Ostens senaste pjäs Besvärliga människor. Han träffade och samtalade med framförallt män, som själva utövade detta ädla yrke. "Porren är ett problem. Eftersom de flesta deltar frivilligt i filmerna är det svårt att förbjuda det. (...) något jag lärde mig när jag pratade med folk var att många kvinnor som är med har varit utsatta för incest".

*

Veganer och andra djurvänner brukar sällan ha problem med att slå ihjäl mygg. De brukar heller inte se något problem i att djur äter varandra. Det verkar också för de flesta finnas en rangordning. Ju sötare djur desto större anledning att värna dem. Förmodligen skulle det inte slå om WWF använde sig av någon av alla otaliga utrotningshotade insekter som symbol. Eller en orm, för den delen. Det finns gott om utrotningshotade sådana också. Pandor ÄR mer hjärtknipande.

*

För länge sedan beslutades det att vi skall ha en allmän pension i Sverige. Ingen skulle behöva bli gammal i armod längre. 1998 togs ett nytt beslut. Hela pensionssystemet revs i bitar och av den allmänna pensionen bidde en tumme. 2002 ersätts den gamla folkpensionen och ATP av "garantipension". Enligt direktiven ska det inte bli sämre, men hur än ekonomerna räknar och räknar så får de som redan hade lite sämre pension dvs de som av olika skäl tvingas jobba deltid (oftast kvinnor) eller vara arbetslösa lägre eller ofta återkommande perioder (oftast kvinnor) och låginkomsttagare (oftast kvinnor) det ännu sämre. De enda som får det bättre är de som har en förhållandevis hög lön under större delen av sitt vuxna liv (oftast män).

*

Vi har enligt socialtjänstlagen rätt till handikapphjälpmedel till starkt subventionerad kostnad i Sverige. En hörapparat kostar, enligt Hörcentralen i Uppsala, 300:- för den som behöver den. Den verkliga kostnaden är 3000 ­ 7000 kr. Om man slarvar bort den får man ersätta den enligt ett procenttal som står i relation till hur länge man haft den. (Ju längre desto mindre del - efter fem år kostar den 300:- igen). Den kostnaden täcks som regel dock av en enkel tilläggsförsäkring till hemförsäkringen. Vad ett par glasögon kostar vet väl de flesta.

*

"Det är klart att ungdomar måste få vara ute och roa sig. Det minns man väl hur det var när man var ung" "Men det ska vara långt ifrån där jag bor och MIN unge ska vara hemma klockan sju. Nykter!"

*

....och så till sist, apropå det där med hur moralen förväntas stiga när valet närmar sig, så minns vi väl alla hur upprörda moderater ojade sig över att Gudrun Schyman betalat en närstående tonåring för att städa. Vi fattade aldrig om de därmed ansåg sina egna "svarta" polska städtanter legitimerade eller om det var så att det fanns en moral för moderater och en för kommunister (oh förlåt, så heter det visst inte längre!). Nåja, det var tydligen ingen annan som blev upprörd. Inte om man ska döma av valresultatet.

text: SIRI REUTERSTRAND
13.1.1999