Krig men inte krig
USA:s president Bush talade till nationen. USA befinner sig i krig, förkunnade han. Men några krigsfångar har man inte på militärbasen i Kuba. De är kriminella kombattanter. Hade de varit krigsfångar skulle de ha fått en mer human behandling, i enlighet med krigskonventionerna. Detta kommer naturligtvis framtida diktatorer att kunna ta till sig. Världen är inte ond, med en språklig förbättring blir den god. Krig är fred.
 
Enkla lösningar
Konflikterna i världen är nog trots allt inte så enkla som Bush tror. Förr kunde man välja parti efter deras ståndpunkter i viktiga samhällsfrågor. Dagens konflikter skär ofta tvärs igenom alla politiska partier. Som frågan om man ska tillåta forskning på stamceller. I Tyskland är detta speciellt tydligt. Speciellt när det handlar om medicin, ligger erfarenheterna från hitlertidens medicvinska experiment på mentalsjuka och fångar i koncentrationslägren som en svart skugga över debatten. Tyskarna löste problemet med att tillåta import men ingen egen framställning av stamceller.
 
Lär känna dina läsare
Vi på Alba tror oss veta ungefär vilka som är våra läsare. Men vi börjar tvivla. När vi läser den senaste besöksstatistiken, får vi exempelvis möjlighet att avläsa hur läsandet är spritt under dygnets timmar. Något förvånande är läsandet ganska väl spritt över dygnet. Men det finns en timme som sticker ut radikalt från andra. Nej, det är inte lunchtimmen mitt på dagen. Inte heller är det bästa TV-tid på kvällen. Utan kl 1-2 på natten!
 
Medier i Sverige
Är det trist att läsa om akademiker i tidningarna? Nej, det finns en potential som nu den nya tvåveckorstidningen Dagens Forskning ska försöka locka fram. Men det sker under viss turbulens. Tidningen Akademiker har tvingats i graven och istället ger Saco ut en bilaga till den nya tidningen. Det tycks pågå ett taktikspel i korridorerna, eller som två tunga representanter för Universitetsläraren skriver i sin tidning: "I samband med det glädjerus som arrangerades mot slutet av första utgivningsdagen för den nya tidningen." Det spreds ett rykte att även deras tidning skulle slukas av Dagens Forskning. Själva kan vi bara följa tidningskriget från behörigt avstånd.
 
Inte så stor risk?
Albas hovreporter var med när vår kronprinsessa var ute och tittade på stora världen. Just då dök avslöjanden om missförhållanden inom åldringsvården upp. Viktoria blev förståeligt nog lika upprörd som alla andra och utbrast "Jag skulle aldrig sätta mina föräldrar på ett sådant hem!". Vi tror dock att Viktoria behöver bekymra sig mindre om den saken än vi övriga, vanliga dödliga. Det blir nog aldrig några problem att få hemtjänst till Drottningholm