- Alla skämtar om alla. Men skämt om judar är tabu. Orden kommer från samhällsgisslaren och konstnären Lars Hillersberg på en förhandsvisning av hans verk på Röda Sten i Göteborg. Men någon förklaring till varför det är på detta viset försökte han sig inte på.

Bra satir hämtar sin näring ur allvaret eller samhällets bistra verklighet - eller tabuerna som ofta tryckts ned till det undermedvetna. Satir och skämt är som bäst när det kopplar ihop både intellektet och känslan i magen, eller ungdomlig kaxighet med vuxen reflektion. Det visste den legendariske clownen Charlie Rivel, det vet den underfundige regissören och juden Woody Allen och det vet Lars Hillersberg.

Det har stormat flera gånger runt Lars Hillersberg, nästan alltid på samma tema. När han kritiserat Israels politik i judisk skepnad har han beskyllts för att vara antisemit. Israelvänliga lobbyister har flitigt använt sig av Förintelsen för att tysta all kritik mot Israels politik. Och ingen vettig människa i västvärlden vill naturligtvis bli förknippad med Förintelsens politiska vidrigheter. Bättre då att inte trampa in på denna minerade mark.

Resultatet av västvärldens kollektiva skuld för Förintelsen ser vi idag i Israel och Palestina. Israels demokratiskt valda regering utnyttjar västvärldens dåliga samvete och trampar på folkrätten och ignorerar mängder av FN-resolutioner. Staten Israel exploaterar Förintelsen för sina expansionistiska syften. Efter attacken mot World Trade Canter i New York 11 september definierar de sin politik som en kamp mot den internationella terrorismen, precis som USA:s president George Bush. Man tager vad man haver, som pragmatikern brukar säga.

Om politik till stora delar går ut på att manipulera opinioner, så är satirikerns roll att avslöja de falska budskapen. Rätt använd kan humorn därför bli ett giftigt och svårbekämpat vapen. Det inser naturligtvis Hillersbergs belackare. Men Israels premiärminister Ariel Sharon är med sin nakna brutalitet på god väg att vrida detta vapen ur Israels okritiska försvarare i väst. I Mellanöstern är perspektivet antagligen ett helt annat. Khaled Kattaa från Syrien gisslar judar från Israel på ett sätt som inte upplevs som stötande där. Samtidigt illustrerar han araber på ett sätt som många skulle tolka som laddat hos oss.

Sammanhanget och tiden har stor betydelse för hur satirerna uppfattas. Ett skämt om judar under nazitiden blev ett stöd för Förintelsen. Efter kriget har många judar flyttat till Israel och försöker nu skapa en judisk stat. Jude blir här identiskt med israel.

Skämt om andra folk hämtar ofta näring ur simpla fördomar, som våra billiga norskhistorier. De kan vi vara utan. Intelligenta skämt som träffar i veka livet kan påverka opinioner. Döm själv om exemplen nedan är lyckade. Min egen ståndpunkt är att det blir alltmer angeläget att skämta om judar! I alla fall om dom är israeler och har ansvar för förnedringen av palestinierna.

Christeer Wigerfelt
2002.03.07

 
  LARS HILLERSBERG GISSLAR:
 
  Efter sexdagarskriget 1967 startade ett antal svenskar en insamling till "det land som gav oss Bibeln". Dagens Nyheter beställde en bild, som man sedan vägrade att publicera.
__________________________
 
 
  Fredspriset 1978 delades mellan Egyptens Sadat och Israels Begin.
_________________________
 
 
  INGEN KLAGAR. Kapitalisten tröstar sig med sina pengar INGEN KLAGAR. Skinheads kan inte läsa
 
  INGEN KLAGAR. Vem vill vara en lus i fanan? INGEN KLAGAR. Domen står fast. Nazister har ingen talan
 
  JAG STENAS OFFENTLIGT
  ___________________________
 
 
  Lars Hillersberg tilldelades konstnärslön för drygt ett år sedan. Det följdes av starka protester från många som menade att man inte borde ge sådant stöd till en antisemit. Hillersberg kommenterar debatten med ovanstående teckning
__________________________
 
  KHALED KATTAA GISSLAR:
 
  USA - arabvärldens vän?
________________________
 
 
  Vattenfördelningen mellan israeler och palestinier
_______________________
 
 
  Arabisk självbild?
_______________________
   
 
   
 

Utställninen med Lars Hillersberg på Röda Sten i Göteborg pågår t.o.m 3 april. Öppet tis-sön kl 12-17.

Khaled Kattaas hemsida finns på www.kataa.com
Arabisk hemsida med ofta dagsaktuella skämtteckningar