Sudda sudda bort den fula handen

 

AV KJELL VÄNERBO


Extra

Jag skriver för http://indymedia.se som är en del av det internationella nätverket http://indymedia.org. Jag skulle kunna rabbla lite historia, och hur många ställen Indymedia finns på i världen, men det är lätt att kolla själv, så jag avstår. Bärande är principen om öppen publicering som är gemensam för samtliga indysajter. Alltså att vem som helst, med undantag för bland annat rasister, kan publicera sin egna nyheter utan att passera ett redaktionellt filter av något slag.

Tyvärr är det idag blir näst intill helt omöjligt att läsa fulmedia. (Fulmedia är vad indymedianer brukar översätta corporate media med). Världen har idag svåra problem med ett spöke, nämligen Adam Smiths osynliga hand. Handen som för övrigt var Guds hand för gamle Smith. Den osynliga handen är "the mechanism by which a benevolent God administered a universe in which human happiness was maximised". Jaja, jag skulle nog snarare säga att vi har ersatt Gud med Mammon idag, men kanske beror på min religiösa uppfostran.

När det gäller media finns i vilket fall samma hand. Den osynliga handen skriver över det som "egentligen händer" med "det som den vill att vi ska se hända". Och den följer traditionen av att vara Guds hand genom kyrkan via ratio och till dagens kvartalskapitalistiska hand. Då kyrkan var stark skrevs vetenskapen över. Idag skriver till exempel läkemedelsindustrin över vad som en gång var vetenskap med pillerreklam. Det är heller inte en slump att "undersökningar" från något av Svenskt Näringslivs propagandainstitut idag citeras som om de vore bibeln.

Tydliga exempel på hur den osynliga handen skriver över det som "egentligen händer" är hur många som helst. Det mest uppenbara är kanske alla löp om NAKENJANNE och SEXCHOCK som vi ju alla sett. Men den verkar på lite mer förrädiska sätt också. En hyfsat ny grej är "embedded reporters". Inte nog med att US Army använde sig av sådana i Irak, nej, även vid ftaa-mötet i Miami för några månader sedan använde sig amerikansk polis av sådana. Där var också polisen osedvanligt våldsam mot aktivister, men inte fick vi se det på cnn direkt. Man kanske kan se den osynliga handen lite som en magikers hand, ingenting här, ingenting där.

Om vi bara tar det som fulmedia helt har missat vad som egentligen händer under 2 000-talet så blir listan ganska lång. Men det har varje gång funnits oberoende medier som direkt rapporterat vad som egentligen händer. Det som den noggranne läsaren får veta genom att läsa artiklar som "gömts" långt bak i tidningarna dagar eller veckor senare. Exempel är EU-toppmötet i Göteborg i juni 2001, kuppen mot Venezuelas president Hugo Chavez, och nu senast att Haitis president Aristide blev avlägsnad av amerikanska trupper mot sin vilja. (Att sedan fulmedia, men även public service har mage att kalla gamla medlemmar i tonton macoute för "rebeller" är ju i sig ganska hårdsmält).

En del av vad Indymedia
och alla andra oberoende mediaproducenter sysslar med är egentligen att synliggöra handen som skriver. Visst, sanningen kommer (nästan) alltid fram, i alla fall så länge Chomsky och andra noggranna läsare fortfarande lever.. Men då har de flesta glömt vad som egentligen hänt. En del i att synliggöra handen är att inte ens sträva efter objektivitet. Vad är vitsen med att sträva efter något som alla ändå vet är omöjligt att uppnå. I stället använder Indymedia sig av många röster. Dessutom är de flesta som publicerar artiklar på indymedia inte journalister. Vilket även det är en del i synliggörandet. Genom att inte alla skribenter är proffessionella syns det bättre vad som är stilistiska drag, vad som styrs av formen.

Ett annat märkligt fenomen med att jobba med indymedia är att lokalt fungerar det ganska sällan jättebra. Det finns bland annat problem med interna strider, som alltid när det handlar om ideell verksamhet. Men om man däremot ser hela Indymedianätverket med sajter över hela världen så finns det alltid någon av sajterna som det händer något extremt intressant på.

Man kan se utvecklingen av oberoende media som det som måste komma, på grund av den osynliga handen. När den klämmer åt för hårt så spiller vissa av oss ut mellan fingrarna. Vi gör våra egna medier. Så ju mer enfald det blir genom uppköp, disneyfiering och cnn, ju mer tvingande blir det att göra egna medier.

Vad har Indymedia att erbjuda som ingen annan har? Det viktigaste, tror jag, är att göra handen som skriver synlig. Det är en början i alla fall. Kanske tänker jag här lite på Eschers händer, kanske vill jag ha in lite kaosteori i skriften. I vilket fall kan vi inte överlåta till företagen att styra våra tankar. När "the bottom line" syns redan på löpet har det länge varit dags att göra något.

2004.03.11

Extra
Extra  
alba avslöjar
 

ALBA.NU NR 2 2004

 
 

 

 
 
Man kanske kan se den osynliga handen lite som en magikers hand, ingenting här, ingenting där.