När president Clinton kommer in i den fullsatta balsalen reser sig publiken upp och applåderar. Hela högerflygeln är fylld med skolbarn med olika slag av handikapp. De är de första han hälsar på. Vem kan saäga något negativt om det?

Säkerhetstänkandet i USA skiljer sig väsentligt från det vi vant oss vid i Sverige. Under några timmar före presidentens framträdande på det årliga vetenskapsmötet med AAAS, American Association for the Advancemant of Science, stängs två våningar av för alla. Säkerhetspersonalen söker igenom lokalerna och magnetdetektorer monteras upp. Säkerhetsvakterna går igenom alla väskor och tillbehör. Därefter kan vi bänka oss.

Clinton har blivit inbjuden av AAAS för att inviga det 150:e mötet, som i år sker i Philadelphia. De handikappade och deras föräldrar är Clintons supportrar. Vetenskapsmännen är också i stor utsträckning hans supportrar. AAAS försöker naturligtvis förhålla sig neutral i den politiska kampen mellan demokrater och republikaner. Men forskningen är till stor del beroende av offentligt stöd. Så när republikanerna 1995 ville göra kraftiga nedskärningar av medel till forskning och utveckling, anlade AAAS kraftig moteld.

Demokraterna är mer positiva till offentligt stöd till forskningen. Därför är Clinton bland vänner när han nu inviger vetenskapskonferensen. Vi som är besökare från andra länder på konferensen blir medagerande supportrar utan att kunna påverka det eller att tänka närmare på det.

Mitt uppe i krisen om sina kärleksaffärer och krisen i relationen till Irak, tar Clintons stab tillfället att skapa goodwill i relationen till den amerikanska allmänheten. Clinton har full kontroll, så han är mycket avspänd nar han äntrar arenan.

- The first lady (Hillary) ville egentligen hålla detta tal. Hon sa att det ju var hennes idé att skapa den nya forskningsfonden för nästa århundrade. Och vicepresidenten ville verkligen också hålla detta tal...

- This is all he ever thinks about, you know.

Jublet från vänsterflanken överröstar oss andra. Där sitter uppenbartligen de lokala partisympatisörerna. Därefter vänder sig Clinton till hederssektionen i mitten, och offentliggör att Neal Lane från AAAS ska bli hans vetenskapliga rådgivare.

Skolan är ett populärt tema för många politiska ledare, inte bara i Sverige. Även Clinton älskar att proklamera stora visioner för skolan. Den ska bli bäst i världen. Vad annars? Världens bästa svenska regering, enligt deras eget tyckande, den förra Bildt-regeringen, nöjde sig med att skapa Europas bästa skola. Men detta är Amerika och publiken applåderar förtjust.

Clinton gick även i clinch med tobaksindustrin och den epidemiska spridningen av rökning bland ungdomar. För tre årtionden sedan växte medvetenheten om sambandet mellan rökning och cancer. Därfter har även samband mellan rökning och andra sjukdomar fastlagts. Clinton anklagade tobaksindustrin för att sabotera ansträngningarna att minska rökandet bland ungdomar.

- Jag har föreslagit Kongressen att höja skatten på tobak till 1,5 dollar och att förändra tobaksbolagens arbetsmetoder och att stödja tobaksbönderna att gå över till andra produkter.

Vem kan inte känna sympati för dessa tankar? När vi från den internationella pressen sitter och applåderar hans tal blir vi samtidigt en del av amerikansk inrikespolitik. TV sänder givetvis valda delar av talet. Talet var till oss men adressaten de amerikanska väljarna.

Text: CHRISTER WIGERFELT
Illustration: HENRIK LANGE