Det våras
för
husmanskosten
   
 

När Årets kock skulle utses i år var det ärtsoppa och plättar med sylt och grädde som stod på menyn. Gastronomiska Akademiens ordförande och husmanskosten främste kämpe Tore Wretman, som under hela sin kockkarriär pläderat för den svenska maten, var mer än nöjd. Äntligen har den svenska vardagsmaten kommit till heders igen.

Om det var någon som trodde att den svenska husmanskosten var på utdöende fick han eller hon tji efter årets batalj bland grytor och plättjärn. Gastronomiska Akademiens mejerimedalj, som är det fullständiga namnet på denna utmärkelse, är ett sorts kockarnas SM med idel kända namn som Erik Lallerstedt, Werner Vögeli, Anders Dahlbom i juryn för att bara nämna några.

I år var det första gången som de åtta finalisterna förutom att tillaga en gösfile med tillbehör också skulle laga en husmanskost. Lätt som en plätt skulle man tro men att laga en god klassisk ärtsoppa med mejramkorv eller bogfläsk till visade sig vara lättare sagt än gjort. Och plättarna ska vi bara inte tala om. Hans Borén från 28+ i Göteborg fick inte riktigt till det med sina plättar och skyllde fadäsen på att plättjärnet var för nytt.
Och plötsligt liknar kockarnas mästerskap, förutom att det är en svettig tillställning, i mångt och mycket ett idrottsmästerskap där bortförklaringar som: att banan var för tung, vallan var fel, skorna för nya etc är vardagsmat.

Det är nog lite si och så med vad finalisterna tyckte om att laga husmanskost, men ett välbehövligt inslag var det onekligen. Förhoppningsvis kommer finalisterna hädanefter att vara mer uppmärksamma på den svenska mattraditionen. Till nästa år är de säkert bättre förberedda på vad som eventuellt komma skall nu när detta blir ett återkommande inslag. Att Tore Wretman gick omkring och riktigt mös på årets tillställning i Vinterträdgården på Grand Hotel är förståeligt. Han anser att matkulturen är ett arv lika väl värt att bevara för eftervärlden som all annan kultur. Efter årets tävling har statusen för svensk husmanskost höjts avsevärt. Det har vi Tore Wretman att tacka för.

Bland alla ärtor och pannkakor steg så till sist en vinnare fram. Robert Nilsson från Ängelholm kröntes till Årets kock med motiveringen "...på ett övertygande sätt lagat en god svensk husmanskosträtt."

text: INA LARSSON