ALBA NR 2 - 3 MARS 1999

 WWW.ALBA.NU

 
   
Starten är olika. Några föds rika, några föds fattiga. Dessutom har vi olika gener att släpa på. Därefter tycks livet vara ett enda långt ankrace. Vi utsätts för påverkan från vaggan till graven.  
   
  SIRI REUTERSTRAND
DET ÄR JAG SOM STÅR ANSVARIG!
Sextio- och sjuttiotalets föräldrar ville lirka sina barn genom barndomen. Det värsta de kunde tänka sig var att ge barnen hämningar. Nu är det helt andra tongångar som gäller.
   
  CHRISTER WIGERFELT
ÄR UPPFOSTRAN MENINGSLÖS?
Kanske leder rubriken tanken till filmen Flugornas herre, eller civilisationens undergång. Den gamla debatten om arv eller miljö har tillförts ännu ett element.
   
 
   
  INA LARSSON
VÅGA VARA VUXEN
Psykologen Bengt Grandelius menar att det är vår plikt som vuxna att tjata. Barns provocerande beteende är ofta ett uttryck för hopp om att vuxna ska bry sig.
   
  R A BELLMAN
PÅVERKAN PÅ PAKET
Sveriges mest lästa? Via mjölkpaketen får vi budskap redan till frukosten. Anders Lamperud bestämmer vad det får stå. Ingen ska behöva sätta mjölken i halsen.
   
  LEIF WILEHAG
UPPFOSTRAN FÖRR OCH NU
När alla andra uppfostringsförsök misslyckats kanske man kan låta ligisterna träffa representanter för den gamla generationen. De kan ge ungdomarna perspektiv, respekt och en känsla för våra rötter.
   
  TIDIGARE ALBA-NUMMER
MER OM UPPFOSTRAN
Påverkan kan ske på många sätt. Tid, papparollen, traditioner och nationalspråket. Vi har plockat några förslag ur Albas arkiv.
   
  SALAMANDER
Inte alltid så lätt att upptäcka.
Ser en hel del själv.
 
 
  MED SKRIBENTER FRÅN ANGEREDSGYMNASIETS MEDIEPROGRAM
   
  MARIA CARLANDER
INTE BARA LEK PÅ FARMORS TID
På farmors tid var det tillåtet att aga sina barn. Jag kan inte tänka mig att ett barn på sen tiden kunde svära åt sina föräldrar, eller svära över huvudtaget.
   
  DANIEL STERNHEDE
ATT VÄXA UPP UTAN PAPPA
Den som växer upp utan pappa blir brottsling. Det kommer att sluta med att han slår ner pensionärer, rånar det lokala snabbköpet. Fördomarna är många.
   
  JOHAN NYMAN
VÄXA UPP UTAN MAMMA
Bara 3 procent av de svenska skilsmässobarnen bor med sina pappor. Är det bättre eller sämre än att ha båda föräldrarna? Jag har en hypotes.
   
  GUNILLA ANDERSSON
VÄLJ SJÄLV
Hur långt får man gå med sina barns drömmar? Och vems drömmar är de egentligen? Får inte barnet ibland ett alltför stort ansvar att verkligen lyckas för att göra sina föräldrar glada?
   
   
  BJÖRN ZETTERLING
AUGUSTS GRÖNA SÄCK
Det är mycket Strindberg nu. Mer än vad de flesta mäktar med. Men det finns trots allt en del av intresse att hitta i de tidigare opublicerade anteckningar som nu gjorts tillgängliga.
   
  LEIF WILEHAG
VAD BLIR FRAMTIDENS NOSTALGI?
Nya människotyper, ny musik. Kommer man verkligen att kunna tänka tillbaka nostalgist på tekno? "Minns du våren nittinie när... när... du vet den där 'gong-tji-gong-tji-gong-tji-gong-tji' var populär?"
 
  DEMOKRATIUTREDNINGEN
LOKALA DEMOKRATIEXPERIMENT
Demokratiutredningens skriftserie spänner över ett brett fält av frågeställningar.
 
  CHRISTER WIGERFELT
TELEVISIONEN HOTAR DEMOKRATIN?
Televisionen tränger sig alltmer in i våra liv och allt fler journalister vill tränga sig in i rutan. Pierre Bourdieu har skrivit en bok om detta. Han menar att det är ett hot mot demokratin.