Mycket har förändrats i synen på barnuppfostran och synen på barn sedan början av 1900-talet. På den tiden var det tillåtet att aga sina barn. Jag kan inte tänka mig att ett barn på sen tiden kunde svära åt sina föräldrar, eller svära över huvudtaget. Man hade mycket mer respekt för sina föräldrar, far/morföräldrar. Och på den tiden fick man inte frågan om man kunde köpa mjölk utan man gjorde det man blev tillsagd. Inte som idag, svara sina föräldrar att det kan dom väl göra själva.

Barnen fick sköta sig själva utan vuxen tillsyn, och de äldre barnen fick passa sina små syskon medan föräldrarna jobbade. Båda föräldrarna var tvungna att arbeta för lönerna var låga, och man klarade sig inte på en lön. Även de äldre barnen fick skaffa sig arbete. Barnen fick oftast inte betalt i pengar utan i mat och annat. De familjer som hade råd hade barnflickor som fick betalt i mat och husrum. Det var deras sätt att komma ifrån landet in till stan. Många familjer tog fosterbarn för att få pengar. Det fanns många ensamstående mammor på den tiden. Många av dom kunde inte ta hand om sina barn. Utan lämnade bort dom.

Det var inte många barn som hade leksaker. Så de lekte med varandra, både de stora och de små barnen. De lekte ringlekar, kurragömma och andra lekar som de kom på.
Barnen sprang ofta barfota för skor var dyra.

I städerna fanns det liknade daghem som kallades barnkrubbor Det var för de fattiga barnen, de tog emot 1-7åringar. Kindergarten var för 3-7 åringar och de var endast för de rika barnen. De andra hade inte råd. Det fanns även små skolor som drevs av välgörenhetssällskap för barnen 2-7 år.

Oäktingar blev illa behandlade och nervärderade. 1905 fick oäktingarna arvsrätt efter modern. Inte förrän 1970 fick de arvsrätt efter fadern.

För att få reda lite hur det var att växa upp på landet gjorde jag en intervju med Karin.

Karin växte upp på en bondgård i Uppsala med sin mamma, pappa stora syster Greta och sin fosterbror Stig.
Karin föddes år 1909. Och det har förändrats något sedan dess. När hon var 5år fick hon på kvällarna gå till grannen för att hämta mjölk. Hon minns att det låg en smedja som hon var tvungen att gå förbi och var alltid lite rädd när hon skulle gå förbi, och sprang istället. Mjölken hade man i mjölkkannor.

Karin fick också hjälpa sin mamma att damma och baka bröd i ugnen, hon gick också ut i skogen och plockade blåbär och lingon.
Hon gick också i skolan varannan dag. Det var 5 km lång väg att gå till skolan. Det fanns ingen bamba så man fick ta med egen matsäck. På den tiden gick man i skolan upp till sjätte klass.

Efter skoldagen gjorde hon läxan och hjälpte till hemma. På söndagarna gick Karin och hennes familj till kyrkan.
På fritiden byggde Karin och hennes kompis Harry Olsson kojor och hade små katter.

De hade ett torrdass med två håll så två personer kunde gå samtidigt. Harry Olsson och hon gjorde det en gång sedan kom hennes mamma och sa till henne att så kunde man ju inte göra.
När hon gått ut skolan började hon jobba på en kemtvätt.
- Det var där jag slet ut mina fötter, säger hon med ett leende.

text: MARIA CARLANDER
3 .3.1999

 
 
 
  Faktauppgifterna i artikeln kommer ur boken Barn i stan