Kommunen online
Göteborg hårdlanserar sin hemsida i den egna tryckta tidningen Vårt Göteborg. Inget är dåligt och allt är bra när man ger betyg åt sig själv. Det ska vara lätt att hitta information på det som nu heter webbplats. Vi tragglade runt i göteborgsdjungeln och hittade två kommunstyrelser. En gammal och en ny, men utan datumstämpel. Så vem kan klaga på att det finns för lite information på Nätet? Eller är det ett utslag av anarkin på Internet - välj själv dina politiker?
 
Grisar i skolan
Nazism på högskolan är på tapeten igen. Kan man stoppa en lärare som arrangerar naziföreläsningar, så borde man kunna stoppa nassestudenter också. Hur många som finns tycks ingen vilja veta. Men just några sådana studerade vid en institution i Göteborg för några år sedan. Det mest ynkliga var att lärarna visste om det hela tiden, men försvarade sig med att säga "det är så jobbigt att ta i."
Tänk själv!
En morgon på nyheterna hörde vi att man i Norge numera kan få gå och samtala med en filosof, istället för den mer traditionella terapeuten. Frågan "varför har jag dåligt självförtroende" ersätts av den kanske mer relevanta "vad är självförtroende".
Vi på Alba tror dock att det som vanligt är bäst att tänka själv.
Tänk vad man får reda på via radion!
En annan sak vi hörde på radion, som vi funderat över hela dagen var det för oss överraskande faktum att det under femton- och sextonhumdratalet av rättades fler män som straff för tidelag än det avrättades kvinnor för häxeri. Någonting för mansrörelsen att ta upp kanske?
Apropå mansrörelser...
Universitetslärarförbundet Sulf ville till varje pris få in en artikel på DN Debatt. Sulf tycker att man ska satsa pengar på de mindre högskolorna - och på de stora universiteten. Men för att få in artikeln tvingades Sulf påstå att man vill minska på anslagen till de mindre högskolorna. Hänger du med? Det viktiga är väl att man har en åsikt. Vilken denna sedan är kan väl kvitta.
Killing bredvid manegen
Under filmfestivalen sågs det ovanligt många finnar i Göteborg. Det var finsk CloseUp och den finska festen tog plats på gästbåten Poseidon. För underhållningen stod en av skådespelarna från filmen Underbara kvinnor vid vatten. Alba kunde roat följa hur denna finlandssvenska artist klev av scenen för att rikta sitt musikalnummer för inga mindre än Henrik Schyffert och Andres Lokko. Hon visste ju inte att detta var Sveriges coolaste killar...
Internationellt värre?
På Cinemix, festivalens seminarier, var det också finskt. På söndagen gästades scenen av bland andra Mika Kaurismäki och hans regisserande fru Pia Tikka. Lite sena för att lyssna till seminariet kom Pekka Heino, regissör till den mycket sevärda dokumentären The Real McCoy. Han och hans två kamrater smet in på seminariet en kort stund och kom snart utfnissandes med förklaringen. - Finnish directors are talking in english about domestic films for an audience which mainly is finnish... Om så var fallet? Tyvärr är svaret kyllä...
And love goes on and on
Anna Forsberg/Froios kärlek via nätet verkar klara av the real reality. Vi kan meddela att hennes brev tyder på det. Förutom dessa tecken på kärlek har hon gett bort sin cykel i present till en av Albas medarbetare. Detta tyder ju också på att hon inte är på väg hem till Svedala. Historien om Anna och Salvatore berättades förresten i Amelia nr 3/99. Vi vill passa på att dementera påståendet att vi var rädda för att Salvatore skulle vara en massmördare. Vi var oroliga för att han skulle vara porrfilmsregissör.
Den spännande fortsättningen kommer enbart i Alba.
Vägverket uppfostrar bilister
En eloge måste vi ge till Vägverket, denna hårt kritiserade myndighet. Som drog igång ett projekt i en grundskola i Majorna i Göteborg. En gata skär av skolan från en attraktiv plaskdamm. Vägverket lät skolbarnen komma med förslag till planändringar.
Barnen ville bli slippa bilarnas framfart. Vägverket satte en bom tvärs över gatan.
Bilisterna vande sig successivt vid tanken att gatan var en återvändsgränd. Efter tre år inleds nu nästa fas, att anlägga en gräsmatta mellan skolan och plaskdammen. Det tar tid att lära bilister att tänka nytt, vilket Vägverket tydligen förstått.
Dyrbar fostran
Telefonbolaget Comviq försöker lära sina kunder att bli trofasta. De vill nu locka kunderna med prylar man normalt köper i varuhusen. För varje krona man ringer upp i mobiltelefonen får man ett poäng i köpklubben. När man samlat tillräckligt många poäng får man varan gratis. Det låter som rena klippet!
Men - det finns en hake. Vill du ha en ordinär dammsugare av märket Polo måste du först ringa för 56.100 kronor. Vill du ha en Braun handmixer ska du ha ringt för 23.000:-
Bondfångeriet har digitaliserats.