I Helsingfors däremot...
 
 

I Helsingfors är det ont om utrymme- lägenhetsbristen är i Londonklass och marknadshyrorna är dyra. Exempelvis en liten etta kostar mellan 2000-4500 Fmk i månaden. Omräknat blir det mellan ca 3000- 5800 kronor i månaden. Förutom små lägenheter bygger även Helsingfors stad och Finlands
stat för fullt. I Helsingfors. Urbaniseringstakten har ökat och flytten
in till storstadsregionen accelererar ännu. Centrum håller på att täppas igen av hotell och muséer. Bakom Kiasma-muséet för nutida konst tronar Sanomahuset, ännu ett glaspalats. Mittemellan Sanomahuset och Riksdagen ligger järnvägens gamla kaserner som inhyser alternativ handel-butiker. De ska rivas och på den lilla ytan kommer ett Musikens Hus att byggas, mest under jord. Det blir troligen så trångt att Kiasmas vackra fasad försvinner. Så passa på i sommar och besök Helsingfors. Nu när det är Kulturstad och allt. Kom och se de vackra fasaderna och köp solidaritetsexpresso från järnvägens kaserner. Kultur det osså.

Så kulturen får bygga, Sanomakonsernen får bygga och så förstås Nokia. De får bygga hur mycket och fult som helst. Invid västerleden tronar dominoliknande höghus i matt metall. Fult och pompöst. Och inte alls långt från centrum. Nä, kontoret har nästan flyttat in till stan och Helsingfors hittills enda metrolinjes västra ändhållplats blir snart mötespunkt för Nokiaresenärer. Fast alla finnar dyrkar inte Nokia. Det finns numera en småbutter skara som undrar om högmod går före fall. Och dominohöghusen rivs i ett slag. För Nokia går bra i dag och har sitt huvudkontor i Finland. Men vem vet hur det går om några år och om ägarna väljer att stanna kvar i Nordens Japan. Fast Nokia har kanske en direktlinje till Gud?

text: TUULA POLOJÄRVI