Var finns populärvetenskapen?
 
 

Vad är populärvetenskap?
Enligt ordboken ska det betyda lättillgänglig, lättfattlig och det borde väl inte vara svårt att förstå vad popularisering av vetenskap egentligen innebär. Men börjar man gå in på enskildheter så är det inte helt självklart. Först och främst tänker vi väl dessutom på naturvetenskap. Kanske beror det på en slentrianmässig koppling till engelskans popular science. Där science ju står för just naturvetenskap.

Jag satt för en tid sedan och suckade över att det finns för lite populärvetenskap för barn. Fick lite mothugg av mitt fikasällskap som tyckte att "det finns väl massor?" Han svävade lite på målet, men drog upp tv-succén Hjärnkontoret och alla utställningar om naturvetenskap som barnen springer på i tid och otid. Det är Tom Tits hit och Experimentum dit. Men sedan kom han inte på så mycket mer.
Typiskt, tänkte jag. Populärvetenskap - måste det alltid vara det samma som naturvetenskap? För det var det jag hade tänkt, egentligen. Att det fanns för lite av annan populärvetenskap.
Egentligen finns det väl inte så mycket naturvetenskap heller. Men visst vore det kul med lite annat också?
Samhällsvetenskap, humaniora Varför inte lite filosofi för barnbruk? De flesta barn har väl ändå mängder av sådana funderingar?
Jag letade runt lite bland de stora förlagens bokutgivning. Första intrycket var att i den mån de har någon populärvetenskap för barn så är det naturvetenskap. Traditionell oftast. Lite om djur och natur, lite om astronomi (fast det är visst inte längre lika inne som för några år sedan, det verkar lika passerat som den värsta dinosaurievågen.) Men alltså inte så särskilt mycket annat. Historia verkar vara vad man kan ta sig an om man vill göra någonting utanför naturvetenskapen.

Självklart beror det på att det är svårt att göra någonting annat. Att presentera hårdfakta är lättare än att lära ut nya sätt att tänka.
Men förresten? Vad är egentligen populärvetenskap? Kanske tänker jag själv lika snävt som förlagen nu? Vetenskap = science = naturvetenskap? Kanske finns det redan lite av det jag efterlyser? Fast i en lite annorlunda form. Man måste kanske inte presentera allt med en skyltstor etikett på för att det ska kunna räknas.
Om vi börjar med tv. Där finns faktiskt ett par roliga program som definitivt skulle kunna kallas samhälsvetenskap för barn. Lilla löpsedeln och Lilla aktuellt som ger nyheter på ett sätt som till och med jag begriper och så det fantastiska konsumentprogrammet REAREA. Sverker Olofson gå och göm dig! De konsumenttester som görs i REA liknar inte mycket annat. Här lär sig ungarna ställa krav och bli medborgare väl medvetna om sin rättigheter.
Men hur är det med program som Stop och Bullen (numer visserligen nedlagt, men det kommer väl andra liknande)? Eller för att ta skrivna exempel ­ är skönlitterära böcker som tar upp frågor som på något sätt kan anses vara vetenskapliga.

Tar vi Jostein Gaarder och hans Sofies värld eller Spelkortsmysteriet så kanske vi håller med om att de kan anses vara bra exempel på icke naturvetenskaplig populärvetenskap. Ännu mindre skulle vi tveka om hur vi klassar Äventyr på Gripsholms slott av Laura Trenter. Men hur ska vi se på en bok som Vi måste fly av Magda Eggens. Den är skriven för nybörjarläsare och berättar om ett fiktivt flyktingöde. En lektion som griper in i flera ämnesområden, politik, filosofi, religion mm. Men kan skönlitteratur vara populärvetenskap?
Svaret är naturligtvis ja.

Kanske spelar det ingen roll vad vi kallar det. Folkbildning, pedagogiska grepp eller helt enkelt lust att berätta/förmedla någonting. Resultatet blir det samma - mottagaren blir lite klokare efter att ha tagit del av tv programmet, boken eller vad det nu var. Och det var väl det som var meningen med populärvetenskapen? Så akta er - den lurar överallt! Kanske där ni minst anar den.
Och jag hade fel. Tack och lov.

text: SIRI REUTERSTRAND

 

 
 
 
 

Att populärvetenskap inte är så enkelt som jag framställer det här kan man se av två artiklar i en gammal Alba. Läs om professor Sven Öhman, en av populärvetenskapens kritiker i de här två artiklarna:

Poppig vetenskap - men kritiken är hård
Vetenskapen mår bäst av att vara vetenskaplig