Schröders grav funnen

 

I norra delen av Rumänien (Transylvanien), i den lilla byn Ceanu Mare, upptäcktes nyligen Fritz Schröders grav. Fritz var far till Tysklands statsminister Gerhard Schröder. Han var korpral i tyska armén (Wehrmacht) och deltog i striderna mellan den rumänska armén och Wehrmacht under befrielsen av Transylvanien, sommaren 1944. Korpral Fritz Schröder dog i strid nära Transylvaniens största stad Cluj-Napoca. Begravningsförrättare var en rumänsk underofficer som lyckades överleva kriget. Han har nu berättat att Fritz Schröders gav finns på byns kyrkogård. Tysklands statsminister Gerhard Schröder fick reda på detta genom att läsa rumänska tidningar och meddelar nu att han kommer att besöka Rumänien inom kort, för att besöka sin fars grav. Ceanu Mares borgmästare deklarerar för Alba att det är en ära för byns invånare att få Gerhard Schröder som gäst. Enligt en gammal rumänsk sed kommer Tysklands statsminister att bli välkomnad med bröd, salt och plommonbrännvin.


Text: Sorin Simion
2001.04.26  Rumänsk Renault på väg hit

 

Darcia SupeRNova 1


 

I Pitesti i Rumänien, ca 11 mil nordväst om huvudstaden Bukarest, lanserades nyligen den första personbil Renault tillverkat i det här landet. Bilen kallas SupeRNova och säljs under märket Dacia. Dacia SupeRNova blev snabbt den mest sålda bilen i Rumänien. I januari 2001 sålde bilhandlarna över 1300 exemplar.

- En formidabel succé, anser Manuel Roldan, vice ordförande i Automobile Dacia-Renault. Det rumänska Dacia köptes förra året upp av Renault och är nu företagets undermärke. Dacia SupeRNova är utrustad med en fransktillverkad 1,3 liters insprutningsmotor som ger ca 75 hästkrafter. Växellådan kommer från Frankrike, medan en hel del av andra delar hämtats från fabriker som Renault äger i Turkiet och Spanien. SupeRNova är mycket välutrustad med luftkonditionering, elhissar, fjärrstyrt centrallås, lättmetallfälgar, o.s.v. Bilen har fransk kvalitet, men priset är rumänskt. Billigaste versionen kostar runt 31.000 svenska kronor, medan den bäst utrustade inte kostar mer än 43.000:-

Meningen är att Renault också ska komma ut på marknaden med en helt ny bil, byggd i samarbete med Nissan. Den börjar säljas 2003 under namnet Dacia och kommer att kosta högst 50.000:- .Den här bilen kommer också att säljas på den västeuropeiska marknaden.

- Vi har för avsikt att göra i Rumänien vad Volkswagen gjorde med märket Skoda i Tjeckien, deklarerar Christian Esteve från Dacia A.B för Alba.

Nya Dacia SupeRNova importeras inte ännu till Sverige, men bilen är på väg att godkännas av Norsk Bilprovning, vilket innebär att bilen snart kommer att säljas i Norge.

Text: Sorin Simion
Foto: Ionel Iancu, tidningen ARGESUL, Pitesti
2001.04.26


  Darcia SupeRNova 2