Ökenvandring (1)
Inte trodde vi att vårt förra tema skulle komma samtidigt som krisen mellan Israel och Palestina blev så dramatisk. Vi har fått motta flera bilder som visar på krigets grymheter . För vår del räcker det gott med en kort TV-sekvens där en israelisk tanks lyckas demolera två ambulanser trots att vägen var fri för genomfart. Humanismen är krigets första offer.
 
Ökenvandring (2)
Konfliken i Mellanöstern väcker känslor även här hemma i Sverige. Alba hamnar automatiskt i korselden, tolkar vi. Ett flertal personer som tidigare fått vår e-löpsedel om innehållet i ett nytt nummer har valt att avböja fler sådana. Därmed har konflikten mellan Israel och Palestina gått upp i täten bland kontroversiella teman i Alba. Bara en gång tidigare har vi råkat ut för en liknande missnöjesyttring bland våra läsare. Då var det Döden som var temat.
 
Hear Palestine
En av våra länkar från vårt tema om konflikten mellan Israel och Palestina går till den palestinska nyhetsbyrån Hear Palestine. Den drivs av Karma Abu-Sharif och har tidigare kommit ut nästan dagligen. Genom denna nyhetsbyrå har vi fått uppgifter om hur många offer som har krävts bland palestinierna, deras ålder och kortfattat om hur det gått till. Uppenbarligen har Hear Palestine haft ett välutvecklat kontaktnät på Västbanken och i Gaza. Men sedan den israeliska invasionen startade har inga nyheter skickats ut. Allt tyder på att Karma Abu-Sharif har drabbats personligen.
 
Sanningens röst i öknen
En redaktör för en näringslivstidning ringde till Alba för att göra ett reportage om tidningen. Men när reportern fick klart för sig att tidningen inte går med vinst började han dra öronen åt sig. Nådastöten kom när han dessutom förstod att tidningen bara har utgifter. Ingen bra affärsidé, med andra ord. Så det blev aldrig något reportage.
 
Kultur och ekonomi
Det finns andra som tjänar bra med pengar och som ofta förknippas med Chalmers. Folk som kunde tänka stort. I alla fall förr om åren. På en av universitetets gamla byggnader i Vasastaden här i Göteborg står prydligt präntat i putsen "Chalmersska institutet", med dubbel-s. Vi kommer osökt att tänka på devisen i aulan till universitetet i Uppsala: Att tänka fritt är stort, att tänka rätt är större. Eller något i den stilen.
 
Pressens historia på pränt
Ett stort forskningsprojekt om den svenska pressens historia är nu fullbordad. I fyra band på tillsammans 1.600 sidor. Karl Erik Gustafsson, som är professor i massmedieekonomi, konstaterade att man i projektet har skrivit en sida per dag i genomsnitt. Eller tre rader per forskare. Den som vore forskare ändå.
 
Nostalgisk återblick
Sverker Jonsson är en av de forskare som varit med om att skriva sista bandet som handlar om pressens efterkrigstid. Där vi även räknar in radio och TV. Han berättade om historiens stora händelser. Vi minns ju alla vad vi gjorde när Olof Palme dog. Eller president Kennedy. Själv minns han ytterligare en stor händelse. Han befann sig då hos sin fästmö. De drack te och åt rostade bröd med purjolök. Då kom chockbeskedet att Handelstidningen skulle läggas ned.