Kriget för yttrandefrihet
Glöm oljan, glöm massförstörelsevapen. Kriget mot Irak handlar om demokrati och yttrandefrihet, om vi ska tro på president Bush. Efter de första stora demonstrationerna mot kriget, sa han att det är ett uttryck för den demokrati som finns i USA men inte i Irak. Vad ska man då säga om bomberna mot Irakiska televisionen? Möjligen anser företrädare för det amerikanska Fox Television, att vi sänder sanningen men motståndaren sänder bara propaganda? Eller för den delen ledningen för NBC, som sparkade veteranreportern Peter Arnett efter att ha låtit sig intervjuas i irakisk TV, att han inte var tillräckligt patriotisk?
Yttrandefrihet? My ass!
 
Kriget i Europaparlamentet
Mitt under brinnande krig försökte EU-parlamentet formulera en ståndpunkt. Det började med att de brittiska konservativa skyllde allt elände på fransmännen. Den kristdemokratiska gruppen ville inte säga något alls, liberalerna betonade FN:s roll medan vänsterfalangen fördömde kriget som illegalt. I EU-parlamentarikern Cecilia Malmströms nyhetsbrev fick vi veta hur det slutade: "Alla skrek i munnen på varandra, svordomar och anklagelser på alla språk haglade och det hela var fullkomligt kaotiskt och ovärdigt."
 
Nästa målgrupp?
Numer har alla tonåringar mobil och inga fasta abonnemang för telefoni. Då blir det kärvt för försäljarna av den typen av telefoner. Men de verkar inte misströsta. De satsar stenhårt på de köpare som redan finns. Nu utvecklas trådlösa telefoner särskilt för gamla. Belysta displayer med tydliga siffror och stora knappar är trenden läser vi i inredningsmagasinet. En tröst för oss alltmer skumögda medelålders trendnissar.
 
Samma målgrupp?
Ovanstående påminner förresten om en söt historia som utspelade sig i en av Göteborgs parker för inte allt för länge sedan: En god vän blev påhoppad av en representant för stadens sk ledighetskommitte. "Vill du köpa en telefon?" "Vaddå? En mobil menar du?" "Näe en vanlig telefon. Jag har massor."
Om han hade telefonerna i rocken förtäljer inte historien, inte heller var de kom ifrån. Men kanske var han bara ute och snackade med fel målgrupp. Allting har en marknad men telefonerna har två.