ALBA NR 3 - APRIL 1998

 WWW.ALBA.NU

 
 
  Vi använder tid ungefär som luften vi andas. Men tid är både personlig och social. I förlängningen berättar vår tid om vilket samhälle vi lever i. Och eftersom vi lever i förändringarnas tid, kanske tiden också gör det? Så när du kikar i spegeln nästa gång hoppas vi att du funderar på det.
   
  SORIN SIMION
TIDEN PÅ SANNINGENS SIDA
Trots försök att dölja sitt samarbete med den politiska polisen kom sanningen till slut i fatt honom. Man kan aldrig fuska med tiden.
   
  SIRI REUTERSTRAND
ATT LÄRA SIG TID
Vi föds inte med förmågan att se tid som ett ständigt flöde, där en händelse leder till en annan. Språkinlärning och tidsuppfattning går hand i hand. Läs vad Bella, Elias och Marina säger om vem som bestämmer över tiden.
   
  CHRISTER WIGERFELT
RÖRELSE I ETT BEKANT LANDSKAP
CIRKULÄR TID. Den traditionella klockan är inspirerad av cirkulär tid, men förebådar samtidigt en ny tidsepok. Jordbukssamhället är grunden för den cirkulära tiden, men den finns ändå som ett grundelement även i vårt liv.
   
  CHRISTER WIGERFELT
RÖRELSE I ETT IMAGINÄRT LANDSKAP
LINJÄR TID. Penningekonomin medförde inte bara ett nytt sätt att byta varor, det kom att förändra vårt liv och vår syn på omvärlden radikalt. Det abstrakta förkroppsligar sig även i vår tidsuppfattning.
   
  CHRISTER WIGERFELT
NÄR DET DÖDA ÄR LEVANDE
PUNKTTID. När de döda plockas fram vid festliga tillfällen beror det inte på förvridna böjelser för det ockulta, utan på att allt finns i nuet. Nuet är även charterresandets kanske främsta drivkraft.
   
  SIRI REUTERSTRAND
KOLL PÅ TIDEN?
Dagarna är inrutade in i minsta minut. Vi kollar klockan ständigt. Hur gick det till egentligen, när tiden började styra oss? Är tiden någonting som pågår inne i en klocka eller tickar den på oberoende av allt annat?
 
  LEIF WILEHAG
VISST MINNS JAG TIDEN
KRÖNIKA. Håll i er, för nu tänker jag skryta: Sedan barnsben är jag begåvad med ett gott minne. Och detta minne, tror jag, har gjort mig intresserad av tidshändelser; kanske främst nutida, och jag älskar att botanisera i tidningslägg och gamla topplistor.
   
  CHRISTER WIGERFELT
FINNS DET MER ÄN EN TID?
I alla avancerade teorier om den fysiska verkligheten finns utrymme för flera rumsliga dimensioner. Samtidigt behandlas rum och tid på samma sätt. Kan det då finnas plats för ytterligare en tidsdimension?
   
  SORIN SIMION
HUR TIDEN SKRIVER OM HISTORIEN
Var Dracula egentligen en folkhjälte? Det finns faktiskt de som hävdar det. Läs om hur historien skapat myten om vampyren som lika gärna kunnat beskrivas som en hjälte.
   
  INA LARSSON
ETT LIV FYLLT AV STRESS
Biologiskt är människan kvar på stenåldersnivån. Detta gör oss dåligt rustade att möta de nya stressfaktorer som civilisationen skapat. Marianne Frankenhaeuser har forskat kring arbetslivets stress. Enligt henne är kvinnorna hårdast drabbade av den negativa stressen.
   
  HELT KORT OM TID
Blandade notiser om tiden för stressade och halvanalfabeter.
   
  SALAMANDER
Inte alltid så lätt att upptäcka.
Ser en hel del själv.
 
Gunilla Andersson, Lejla Karisik, Jenny Andersson och Christin Dahlgren från Angeredsgymnasiets medieprogram
 
  GUNILLA ANDERSSON
TIDSPESSIMISTENS ÖDE
Jag är född till att alltid komma för tidigt, detta gör att jag alltid får vänta.
Är jag den enda med detta problem? Man kanske skulle konvertera till tidsoptimism?
 
  LEJLA KARISIK
TIDEN - MIN VÄRSTA FIENDE
Jag utkämpar mitt eget slag mot klockan - mot tiden, som aldrig vill stanna. Om jag bara kunde stoppa den och få hjälp att hitta vägen hem. Men var är hemma? Göteborg eller Sarajevo?
 
  CHRISTIN DAHLGREN
6 MINUTER I RINGEN
Veckors förberedelse med träning, viktminskning och uppladning. Allt för bara några minuter i en boxningsring, är det värt besväret?
 
  JENNY ANDERSSON
FYRA RÖSTER OM FRAMTIDEN
Framtiden, det är väl något som vi alla funderar över, mer eller mindre.
Kommer det att bli en ljus eller mörk framtid? Vad kommer att hända?
Läs om fyra människors tankar om framtiden...
 
  GUNILLA ANDERSSON
SVENSKA ÅRSTIDER MED OLIKA ÖGON
I Sverige har vi året indelat i fyra delar: vår, sommar, höst och vinter. Vi som har bott här hela livet är rätt vana vid denna process, men hur ser det svenska året ut för någon som är född i ett annat land?
   
 
  LEIF WILEHAG
KAN DET VARA FEL PÅ SYSTEMET (1)
Har vi råd att arbeta oss ur fattigdomen? frågade Ernst Wigforss retoriskt en gång i tiden. Och vad blev resultatet? Vi har fått samma syn på arbete som t ex fanns i England under Thatchers hårda år på 80-talet.
   
  BJÖRN ZETTERLING
EN NÖDVÄNDIG BOK
Den globala marknaden är inget nytt påhitt, sidenvägen och Hansan är bara två av dessa gamla handelssystem som fungerade för mycket länge sedan . Ehrenbergs bok är en klarsynt protest mot en alltmer stelnande samhällsdebatt. Där den enda vägen ifrågasätts allt mer sällan.I sin senaste bok slår han hål på de myter som inte tål en kritisk granskning.
   
  KRISTINA LUNDQVIST
MINUT FÖR MINUT I REALTID
Upplev en resa i mod, rädsla och aggressivitet i Teater Bhopas nya pjäs P. Det riktigt ångar om kropparna i det konfliktfyllda mötet mellan en dödsjuk man i isoleringscell och en kvinna som osedd tagit sig dit.
   
  BJÖRN ZETTERLING
EN MISSHANDLAD STAD
En levande stad med gytter och prång, med skumma bakgårdar och vilt växande träd. Fattigdom och solidaritet i en osalig blandning. Världsförbättrare och asociala element trängdes i den stad som givit en härlig fotobok dess namn. Göteborg före grävskoporna är ingen snyftare utan ett trotsigt tidsdokument.
   
  INA LARSSON
RAPPORT FRÅN UNGDOMARS 90-TAL
När Svante Tidholm var ute och reste var e-posten hans länk till familj och vänner hemma. Nu har de samlade mejlen blivit en bok. Personligt men pladdrigt tycker Albas recensent.
   
  BJÖRN ZETTERLING
MAT MED EN HISTORIA
Att döpa en kokbok till Varje dag en fest kan tyckas övermaga i dessa tider men om den är komponerad på ett smakfullt sätt så kan den avnjutas utan besvärande gaser. Detta är något så ovanligt som en kokbok som samtidigt är en historiebok som också är en grafisk dröm.