Sminket skymmer sikten
 

 

In i klass 8F´s klassrummet på Olleskolan stiger en bortkommen flicka på fjorton år med mascara runt ögonen, pinnar i näsan och kajal i öronen. Hennes favorit är Marilyn Manson.

Varför alla dessa sminkade Marilyn Manson anhängare? Varför allt detta smink som dom kletar på sig innan de går ut bland allmänheten? Vad får de ut av det? Hade de en svår uppväxt inlåsta i en liten garderob? Eller vill de bara skaffa uppmärksamhet? De kompisar som jag har pratat med som lyssnar på Manson säger att de vill dra till sig uppmärksamhet. De vill få ut sitt budskap om att religion och diverse andra ting är oacceptabla. Men varför allt detta smink? Det har redan blivit gjort. Som exempel har vi farfarsrockande Kiss och den legendariske David Bowie. Kan Marilyn inte komma på något mer originellt än det. Eller kanske Marilyn Manson bara är ett i raden av så kallade "pojkband"?

Varför måste man göra precis som Marilyn Manson. Kan de inte gå till media istället eller kanske hålla ett litet tal nere på stan, bli politiskt engagerade. När jag ser en liten bortkommen flicka på fjorton år på stan som är svartmålad runt ögonen och runt munnen så är det inte hennes åsikter jag tänker på. Jag tänker "fan vad jag tycker synd om henne". Är det kanske ett sätt att dölja sina problem på? Gömma sig bakom en andra identitet. Kanske är de rädda för att prata ut om sina problem så istället sminkar de sig i hela ansiktet istället. Nej, börja då istället med att måla tavlor. Visst, de står för det de tror på, men när en kille med svart målat runt munnen håller tal så är det inte talet man lyssnar på, utan man tittar runt munnen på honom.

Marilyn Manson skapades åren 1989-1990 i Florida.
Han och hans band debuterade med skivan "Get your gun" 1994 och har därefter chockat en hel värld med sina efterkommande album, böcker och t-shirtar.
Med sitt uppförande och sin musik har han fått en hel värld av ungdomar i sitt grepp. Om detta band skall bli långvarigt behöver de ändra på en rad olika saker.
Tack för mig.

text: Daniel Sternhede
21.4.1999