Helgar ändamålet medlen?
 
 

Får en konstnär göra vad han vill bara för att skapa debatt? Är det bra konst att få publiken att reagera? Det var nog många som kände frukostmackan växa i munnen när de slog upp sin morgontidning och läste om installationen "Hoppas att ni inte dog förgäves".

När jag slog upp Göteborgs-Posten söndagen den14 mars satte jag frukosten i halsen. Där fanns en artikel om en norsk konstnär vid namn Morten Viskum. Han hade fött upp 2160 möss, för att sedan avliva dem och använda dem i en konstutställning. Alla möss ligger i var sin glasburk och dödades 1993, och han säger att han inte ångrar det, mer att han är glad att han gjorde det.
Han vill få folk att reflektera på det mesta när det ser hans installation. Inte bara på djurförsök utan även på aborter och våra matvanor.

Jag visste inte riktigt hur jag skulle ställa mig till det han gjort. Jag kände ilska mot honom, men han hade trots allt fött upp dem själv, förhoppningsvis på ett riktigt sätt, och sedan avlivat dem på ett "bra" sätt. De hade fått somna i lugnt och stilla med hjälp av en kraftig dos av narkosmedel. Men han hade fött upp dem bara för att döda dem. I och för sig så skulle de dö nån gång ändå, tänkte jag, och nu fick de göra det på ett smärtfritt sätt.

Ville skapa debatt
Han är utbildad veterinär, och det var under sin veterinärutbildning som han började få nog när han tvingades att obducera hundar och han kände att han ville skapa debatt. Han kunde inte göra som veterinär, så han blev konstnär på heltid.

Jag vet inte hur jag skulle reagera om jag gick och såg denna utställning. Det hela skulle nog inte äckla mig, för jag är inte så "lättäcklad" Jag skulle nog mer se på de stackars mössen som inte fått en riktig begravning, och var tvungna att finnas där för allmänheten att tittas på. Just dessa mössen har ju haft tur som inte blivit tvingade att deltaga i några plågsamma djurförsök, men på något sätt känner jag att detta är något slags försök ändå, fast på ett annat sätt.

Får en konstnär göra vad han vill?
Annars jag håller med till stor del av vad Jens Holm från Nordiska samfundet mot plågsamma djurförsök har att säga. Det är en bra utställning för det ser så fruktansvärt ut med alla de döda mössen.
Men jag känner samtidigt avsmak för sättet att behandla djuren. Djur är inga objekt som man kan handskas hur som helst med, det måste finnas någon form av moral och etik även bland konstnärer som har ett gott syfte och egentligen bara vill väcka debatt. Det finns en gräns för hur långt man kan gå, i det här fallet helgar inte ändamålet medlen.

Installationen som heter "Hoppas att ni inte dog förgäves" visas på Stockholm Art Fair i Sollentuna, och har tidigare visats på galleriet Christian Dam i Oslo.

text: Gunilla Andersson
till stor del djurvän
21.4.1999