Frånvarande närvaro
Skolket tycks vara ett växande problem på Göteborgs gymnasieskolor. På Angeredsgymnasiets medieprogram ville lärarna göra något åt problemet. De 65 eleverna i sista årskullen skulle producera affischer, foldrar och annat i en kraftfull kampanj. Målgruppen var främst elever, men även föräldrar och lärare. Här skulle all unken skoltrötthet städas ut och friska kunskapsvindar blåsa in. Men redan från början var gruppen reducerad till hälften - på grund av skolk. Sedan blev det bara värre. Till slut hade åtta kvarvarande elever lyckats producera en kampanjaffisch.
Vi antar att den nu hänger på någon av skolans väggar.
 
Bästa jobbet
Men framtiden är kanske inte så dyster för mediegymnasisterna, trots allt. I Aftonbladet läser vi vilka jobb som är mest attraktiva, när man tar hänsyn till lön, arbetsmiljö och framtidsutsikter. Bland de stressigaste jobben hittar man taxichaufför, koncernchef och president i USA. Bästa jobbet är ­ webbredaktör! Följd av försäkringstekniker, systemanalytiker, dataprogrammerare, matematiker.
Ljusare framtid
Det är inte bara webbjobb som har framtiden för sig, även akademisk utbildning är en tänkbar väg till jobb med goda framtidsutsikter. Saco är en stor facklig utbildningsaktör i vårt vackra men lite kylslagna land. De ordnade nyligen en stor mässa i Göteborg under namnet Framtidens Akademiker. Ska man döma av deltagandet kan man undra hur det ska gå med den så kallade befolkningskurvan. Visserligen bor vi i ett svalt land, men bor vi i en frysbox? Medelåldern på deltagarna var nämligen 54 år.
Intim partner
Intim samverkan mellan enskilda personer och företag är modebegrepp för dagen. Som ett medvetet led i ansträngningarna att bygga nätverk ­ och i förlängningen skaffa uppdrag som i sin tur ger pengar i plånboken. Men hur långt får denna intima samverkan egentligen gå? På Changemakers hemsida påstås att Alba är Changemakers Playmate. Vi tycker visserligen att grabbarna på Changemaker är jättesöta, men Playmate of the Year, var har vi sett det uttrycket tidigare?
Apropå kompisar
Ni har väl uppmärksammat att göteborgaren Bo Ralph valts in i Svenska akademien? Under Alba Nordisk finns en intervju med honom. Naturligtvis gjord innan han blev vald. Vi är faktiskt rätt malliga över att ha träffat honom. Inte nog med att han var sällsynt bildad - trevlig var han också. Grattis Akademien!
Forskning i centrum
Kulturhuset i Frölunda har även andra strängar på sin lyra. Under två år har vetenskapsfestivalen förlagt spännande debattkvällar om genetik och moral till detta hus i denna förort. Men i år (2-9 maj) blir vetenskapsfestivalen lite mer glassig. Då passar ju inte förorterna in i konceptet. Det lite fyndiga uttrycket "Hej forskning" ska i fortsättningen stavas "Hej centrum".
Blåsta högskolor
Tidskriften Moderna Tider gör anspråk på att vara en intellektuell tidning. Därför känner sig redaktionen skickad att rangordna landets högskolor, vilket har skapat ett visst tumult inom den akademiska världen. Men främst måste man nog rangordna tidningen själv, som lyckades håva in drygt tjugo sidor annonser från högskolorna. I annonserna försöker högskolorna övertala läsaren att börja studera just där. Snacka om att ropa i öknen, för hur många blivande studenter läser Moderna Tider?
Sorg i Linköping
Det finns många sätt att tolka statistik som visar att den egna högskolan är bäst. Antingen kan det vara antalet sökande totalt, antal sökande per studieplats, genomsnittsbetyg för att bli antagen. Eller någon annan fiffig siffra. I Linköping är den förmågan väl utvecklad. Därför var det lite sorgligt att komma först på 6:e plats i rankingen hos Moderna Tider. Informationschefen tvingades markera sitt missnöje i Dagens Nyheter. Den verksamhet som är Linköpings profil har helt enkelt utelämnats i jämförelsen.
Glädje i Eichstätt
Desto större glädje känner vi inför resultatet av Spiegels samtidiga rangordning av universiteten i Tyskland. På första plats kom Eichstätt. Hört talas om det? Eichstätt är ett katolskt universitet i en bedårande vacker håla som påminner om det berömda universitetet i Heidelberg. Närmsta stad är Ingolstadt, som är mer känt från romanen om Frankensteins monster. Så det är väl bara de mest modiga studenterna som söker sig hit. Men krucifixet hade väl en central roll i en annan roman?
Komplexa kopplingar
Från forskning är steget inte långt till militanta veganer. På nätet finns en hel del att hitta. Vi sökte på Animal Liberation Front och hamnade på en länksida. Döm om vår förvåning när vi såg kopplingar till Feminists for Life (feminister mot abort), Vegans for Life (veganer mot abort) och Pro Life Alliance of Gays and Lesbians (homosexuella mot abort). Eftersom livet ändå inte helt saknar krydda, kan man avsluta med Gothic Babe of the Week. Kan det vara veganernas kvinnoideal?
Mycket skitsnack?
Vi vet ju att studenter lever ett fattigt liv, men vår utsända piratdeckare kunde snabbt konstatera att det inte kan vara sådana som ligger bakom stölderna av toalettpapper vid Göteborgs universitets administration i Vasaparken. Tämligen stora mängder rullar försvinner nämligen från de låsta toaletterna, till vilka enbart personal har tillgång.
Hur kul är pojkar?
Kulturhuset i Västra Frölunda har nyligen haft en utställning om pojkar. Pojkliv heter den och Albas utsända rapporterar att den var intressant. En hel del seminarier i anslutning till utställningen har arrangerats. Men intresset för dessa har varit katastrofalt dåligt. Annat var det för några år sedan när kulturhuset arrangerade en utställning om flickor. Men pojkar är kanske inte lika intressanta?