ALBA NR 4 14 JUNI 2000
WWW.ALBA.NU
  Äntligen sommar - äntligen ledig och lat! Alla har kanske inte råd att resa bort, så några restips ger vi inte. Däremot tips för en inre, mycket billigare resa. Albas sommarnummer innehåller mängder av förslag på böcker som kan göra er sällskap i hängmattan eller var ni nu väljer att vara. Trevlig sommar!
 

CECILIA MALMSTRÖM
TANKAR I EU-PARLAMENTET

Hur ska EU kunna fungera om det utvidgas till 25, kanske 30 länder? Statsvetaren Olof Petersson tar upp många viktiga problem i en ny bok.
Extra

SIRI REUTERSTRAND
HOPPAS PÅ REGN
...för då kan man ligga inne och läsa böcker. Precis som på barndomens sommarlov. Det är allra bästa sättet att ta vara på en ledighet.

Extra ELISABETH LUNDGREN
BOKTIPS FÖR ÖRAT
Varför inte lyssna till en bok i sommar, i hängmattan, eller liggande på en varm solstekt klippa eller kanske under bilresan på väg på kontinenten? Det finns ett stort urval bra kassettböcker inlästa av författaren själv eller av någon av våra mest välrenommerade skådespelare
Extra LEIF WILEHAG
TAXI, VAR GOD LÄS!
Taxipassen låter allt från vanliga knegare, olyckliga försupna, hotfulla knarkare, kända redaktörer till utmanande glädjeflickor komma till tals.
Extra INA LARSSON
HETA SOMMARTIPS
Det hetaste tipset är att inte tro att det ska gå att ta igen allt man inte hunnit läsa under året. Sådana under händer inte. Välj istället med omsorg EN bok. Här hittar du tre tips.
Extra SIRI REUTERSTRAND
JACK I MEDELÅLDERN
En sorts generationsroman skriven av romandebutanten Claes Carlsson. - När jag tröttnar på att vara mig själv så ska jag ta fram den här boken och tänka att "det kunde varit värre", säger Albas recensent.
Extra

CHRISTER WIGERFELT
FITTSTIM - VAD HANDLAR BOKEN EGENTLIGEN OM?
På en nivå är boken ett vildsint angrepp på en sexistisk och chauvinistisk manskultur. Men det finns en djupare nivå med ett viktigt budskap till både män och kvinnor.

Extra

SIRI REUTERSTRAND
SORG ÖVER EN FÖRLORAD KÄRLEK
Inbjudan till sorg är en melankolisk betraktelse, skriven av Anders Paulrud, kulturchef på Aftonbladet. En man berättar om sin i dubbel bemärkelse förlorade kärlek.

Extra

TUULA POLOJÄRVI
FRÅN DEN FINSKA HÄNGMATTAN
Om du inte tror på enboks-metoden får du en mängd bra tips på vad du kan fylla dina lediga sommardagar med av vår finlandskorrespondent. Lär bland annat känna Finland lite bättre.

Om-
läsning

SIRI REUTERSTRAND
SLUTET PÅ EN EPOK
I april i år dog Lena Larsson. Hon är ett stycke svensk modern historia personifierad. Då när allting bara kunde bli bättre och samhället var en snäll storebror. Passa på att läsa om hennes självbiografi i sommar och sörj, om inte Lena själv, så en förlorad tid.

Anmälan ALBA
POPULÄRVETENSKAPENS HISTORIA
En riktig färskvara. Johan Kärnfelt har skrivit en avhandling inom ämnet idé- och lärdomshistoria.
Anmälan DAVID KARLSSON
IDENTITETENS MAKT
Manuel Castells kommer nu ut med band 2 i trilogin om informationsåldern. Identitetens makt, som bandet heter, har just lämnat tryckpressarna och anmäls av en av förläggarna.
Ur gamla nummer
 

ALLA NUMMER AV ALBA INNEHÅLLER ARTIKLAR OM BÖCKER I ALLA MÖJLIGA FORMER.
VILL DU TRÄFFA EN FÖRFATTARE PÅ LITE NÄRMARE HÅLL, REKOMMENDERAR VI EN INTERVJU MED DEN FINSKE FÖRFATTAREN ARTO PAASILINNA I NR 7/99.
VILL DU HELLRE VIMLA MED FÖRFATTARE, FÖRESLÅR VI ETT ÅTERBESÖK PÅ BOKMÄSSAN I NR 7/97.


SALAMANDER
Kvalificerat skvaller
uppsnappat i farten
Kommentar SVEN ÖHMAN
-JAG ÄR MISSFÖRSTÅDD
I förra numret av Alba diskuterade Jan Nolin populärvetenskapen med utgångspunkt från lingvisten Sven Öhmans bok Svindlande perspektiv. Sven Öhman kommenterar här artikeln.
Populär-
vetenskap
KAJ JOHANSSON
PER VERS POPULÄRVETENSKAP

Populärvetenskapen aktualiserar en rad intressanta frågor om form och innehåll. Texterna når dessutom ibland längre än själva vetenskapen.
Essä DAVID KARLSSON
EN SKAMFILAD STAD ÅR 2010

Man kan stryka makthavarna medhårs och publicera sina visioner i Göteborgs-Posten hur Göteborg ser ut år 2010. Eller så kan man skriva hur det kan gå om vi inte observerar allvarliga hot.
Bakom
rubrikerna
CHRISTER WIGERFELT
FÖRSTA IT-KRIGET KARTLAGT
Det började i blygsam skala redan i slaget om Kuwait. Därefter har IT-teknologin utvecklats explosionsartat i den militära teknologin. Med slaget om Kosovo inleds en ny fas i militärhistorien.
Drabbad JOHAN LINDSTRÖM
I SOCIALBYRÅNS VÅLD
Mötet med socialbyråns tjänstemän kan ibland vara kafkaartade upplevelser. En del av ansvaret går tillbaka till utbildningen av socialarbetare, menar Johan Lindström.

VILL DU HA ALBAS ELEKTRONISKA LÖPSEDEL
VI SKICKAR MEDDELANDE NÄR NYTT NUMMER KOMMER
SKRIV DIN E-POSTADRESS HÄR

 

Glädje

I månader gladdes jag åt ett kärt möte
som framtiden bar i sitt givmilda sköte.
Av hela mitt hjärta min längtan brann
och vardagens smärtor i glädjen försvann.
Men mötet dog bort och min ordlösa sorg
ville jag sprida på gator och torg.
Det tog ett par da´r innan själen fick ro
med vännernas hjälp och en framtidstro.
En livboj det blev i mitt vardagsumgänge
att glädjen trots allt hade varat rätt länge.

Ur: Sensitiva memorosa
Guy Heyden, Biologik 1999

Gör gärna ett besök på Biologiks hemsida

alba avslöjar alba avslöjar