Klassisk sommarläsning är deckaren. Varför inte pröva att lyssna till en deckare ­ det är en helt annorlunda upplevelse, jag garanterar. Raymond Chandler, skaparen av den klassiska hårdkokta deckaren är en bra början. Här ligger verkligen spänningen på topp hela tiden och påminner mig om de allra bästa radioteater som gick på sommaren någon gång sent 60-tal.
Den stora sömnen av Raymond Chandler
Inläsare Per Mattson

Uppdraget från general Sternwood, god för 4 miljoner dollar, syns till en början för privatdetektiv Philip Marlowe, som en tämligen enkel historia om utpressning. Men det utvecklas till ett komplicerat fall med flera mord där de vackra systrarna Sternwood visa sig vara nyckelfigurer. Scenen är ett oktoberdystert, grått, fuktigt, Los Angeles där vår coole, ensamme, cyniske hjälte ofta tar sig en whiskey eller två medan han glider runt i sin bil på jakt efter lösningen. Det är en manlig, hård, skoningslös värld, med ett machoperspektiv på kvinnor, som mildras av självironi och distans.
Under den återhållsamma ytan med den träffsäkra, detaljrika person- och miljöbeskrivningen finns fullt av dramatik och en krypande spänning. En lågmäld humor blandas med skarpa reflektioner där man som lyssnare ofta hajar till. Det är en mycket fin inläsning av Per Mattsson, vars lugna, distinkta, djupa stämma skapar atmosfär och är en ren njutning".

I modernare miljö, närmare bestämt vårt grannland Norge i slutet av1990-talet utspelas
Karin Fossum Evas öga
Inläsare Lil Terselius

Det är något bekant med de blåvita joggingskorna på mannen som flyter upp ur älven mitt framför ögonen på Eva och hennes sjuåriga dotter. Han slungar konstnären Eva tillbaka ett halvår i tiden, till scener som hon helt vill glömma, scener som den hon blev vittne till genom den smala dörrspringan hos barndomsvännen Marie. Bit för bit rullas historien upp, en trasslig väv som styrs av tillfälligheter, otur, mod och rädsla. Det är en stark psykologisk skildring, trovärdig och mänsklig, men också en skildring som ställer frågor till lyssnaren. Vilka dolda krafter och mörker ryms inte inom en människa? Lil Terselius lugna, svala stämma gör sig mycket bra i denna dramatiska historia som både är oerhört spännande, intrikat uppbyggt och har skarpögda miljöbeskrivningar.

För den livsfilosofiskt lagde finns det många kassetböcker att välja på. Men en som verkligen griper tag och får mig att tänka till ytterligare en gång är :
Göran Tunström Berömda män som varit i Sunne. Inläsare Reine Brynolfsson

Fördelen med att lyssna till en bok är möjligheten till full koncentration, att sluta ögonen och bar lyssna.
På ett ögonblick befinner vi oss i Sunnes mytiska, fabulerande värld, där vad som helst kan hända ; kanske dimper en astronaut ned med moderns aska i portföljen. I centrum står Stellan Jonsson Lök den tilltänkta jubileumsbokskrönikören, livsmedelsbutiksägare, inbiten autografjägare, och med ett hjärta som hela livet längtat efter en kvinna. Kanske allra mest efter Isabelle, den blonda, vackra som är gift med Harald Pihlgren, misslyckad konstnär. Cederblom, den kärlekskranke prosten, är en annan figur i denna samling porträtt av Män som alla längtar efter Kvinnan.
Det är en märklig berättelse som flyter fram, inte rakt, utan vindlande med ideliga sidosprång i tiden och rummet. Reine Brynolfssons behagliga stämma ger berättelsen värme, närvaro och autencitet mitt i det burleska. Det är en klok bok som visar upp människan i all sin skröplighet och oförmåga.
Men det görs med humor och ömhet. Det är bara att konstatera att det är svårt att vara människa. Men visst vore det lättare om fler vågade visa sina innersta drömmar och längtan innan det är för sent här i livet.

Till sist ett tips på en bok som rör djupt vid det som vi kanske allra mest längtar efter Kärlek- inte minst under den ljusa sommaren då allt ska hända...
Innan du somnar av Linn Ullman
Inläsare Pernilla August

Denna intensiva, intelligenta och sensuella berättelse tar stundom andan ur mig.
Jag lägger örat tätt intill bandspelaren för att uppfånga varje skiftning, varje nyans i Pernilla Augusts röst som skickligt växlar tonläge mellan ett barns, en ung kvinnas, en mors, en mans. Berättelsens utgångspunkt är bröllopet mellan Julie och Alexander. Bröllopet som det nav där berättelsen rullas upp, framåt och bakåt i tiden, allt betraktat genom lillasyster Karins ögon. Det är en spännande dramaturgi med ständiga kast och utvikningar som ett associationsrikt samtal. Ögonblickets skimrande kärlekslycka flätas ihop med familjens tragiskkomiska kärlekshistorier och framtidens svek och kärleksbrist.
Det är en berättelse full av känslor och längtan med skarpögda personskildringar och drastiska episoder t ex i konsten att förföra en man. Humor och djupaste allvar blandas. Längtan efter att bli älskad som den man innerst är ligger som en stark underström i texten vars språk är fyllt av bilder, dofter, färger. En bok att ta till sitt hjärta.

text: ELISABETH LUNDGREN
Kulturchef i Kungälv och frilansjournalist
14.06.00