Suggestiv pusselberättelse
Liffner: Camera

Eva-Marie Liffner
Camera

Natur och Kultur

 
 

Eva-Marie Liffner är journalisten som gjort det många journalister, i alla fall enligt myten, drömmer om. Hon tog ledigt och skrev Romanen. Dessutom gjorde hon det bra.
På sätt och vis hade hennes roman kunnat platsa i min genomgång av deckare med kvinnliga förtecken som också återfinns i detta nummer av Alba. Historien är i korthet att en fotograf, Johanna Hall från Göteborg, får ärva sin gammelfarbrors, Jacob Hall, samlade tillhörigheter. Även han var fotograf när han levde och som sådan kom han till London någon gång vid förra seklets början. Johanna anar en hemlighet i hans bilder och åker själv till London för att försöka följa spåren efter Jacob och de människor han träffade och arbetade med. Det är en spännande krets han dragits in i, men det visar sig att den bar på mörka hemligheter. I kretsen ingår ryskan Helena Blavatsky och den politiskt radikala Annie Besant. Bägge verkliga, på den tiden kända, personer. Blavatsky var spiritist och teosof och hennes ockulta intressen spelar en viss roll för historien.

När Eva Marie Liffner i januari i år skulle beskriva sig själv och sitt skrivande i Svensk Bokhandels Tidnings vårboknummer skrev hon om hur hon såg sin berättelse i bilder innan hon började skriva den. "Kanske slår deras hjärtan fortfarande" säger hon om personerna hon betraktar på gamla fotografier. Romanen Camera är också skriven i en slags bild-tablåer. Tidsnivåerna vävs samman i korta sekvenser och långsamt anar man som läsare sambanden mellan de olika bilderna. Precis som i verkligheten finns det inget riktigt tydligt facit ­ men närmare sanningen kommer vi ju aldrig.Vi måste tolka och lägga pussel. Någonting som Eva-Marie Liffner förmodligen är mycket medveten om. I hennes bagage finns även arkeologistudier och det är nog en händelse som ser ut som en tanke att den kanske viktigaste pusselbiten i hennes historia hittas långt nere i leran vid Themsens stränder.
En suggestiv och dessutom snygg liten bok blev resultatet i alla fall och det skall bli spännande att se om det blir fler böcker av Eva-Marie Liffner. Jag hoppas på det.

Text: Siri Reuterstrand
01.06.07