Bortom Nirvana

Mark Lindquist
Bortom Nirvana

Albert Bonniers Förlag (Upptäck till lågt pris)
Övers Ola Klingberg

 
  Albert Bonniers Förlag har en utgivningsserie kallad "Upptäck till lågt pris". I den försöker man pusha för debutanter och andra författare som förlaget anser vara värda en större publik. I årets utgivning ingick t ex Astrid Trotzigs Ibland undrar jag om jag minns rätt. Och så seattlebon Mark Lindquists roman Bortom Nirvana. Titeln syftar naturligtvis inte på den religiösa föreställningen om nirvana utan på grungeikonerna med samma namn. Lindquists bok har sålt bra i ursprungslandet, men här i Sverige sågades den stenhårt av kritikerna. Om det haft någon negativ inverkan på försäljningssiffrorna vet jag inte. Men lite orättvist tycker jag nog att det är - och lite för enkelt.
Det är lätt att plocka poänger genom att raljera över alla låttitlar, över krogbesöken och den ständiga jakten på kickar i form av droger eller sex. Men vad tusan ­ ser inte världen ut så för den här sortens män? Nog har jag träffat många som liknar huvudpersonen i Bortom Nirvana. Samma brist på djup, samma åldersångest, samma tro på att allt löser sig om jag bara träffar rätt tjej att gifta mig med
Och visst lyssnar de på samma låtar som han.
Ska man skriva en roman om det här blir den inte djupare. Jag fann ändå ett visst nöje i att läsa den. Värd det billiga pocketpriset var den åtminstone. Och vi är många i den här lite tragiska rocken-roll generationen som trots att medelåldern börjat slå till fortfarande undrar hur vi ska göra för att bli vuxna Så läs Bortom Nirvana i hängmattan i sommar och ta en funderare över vilka låtar som ska vara med i soundtracket till filmen om ditt liv.