Lars Svensson (red)
Värt att se i Sverige
Bonniers 2001

En klassisk handbok i Nils Holgerssons fotspår. Fast i alfabetisk ordning från Blekinge till Östergötland. Boken vänder sig till den svenska publiken och är en klassisk handbok som man ska kunna ta med på resan ­ krönt med ett textilband att skjuta in i det aktuella avsnittet.

Sverige är rikt på intressanta orter och skapelser. Även i det egna landskapet finns troligen dolda pärlor att besöka. Och har man inte möjlighet att resa kan det vara tillräckligt intressant att läsa om attraktionerna. Bilderna är i första hand informativa, som det brukar vara i handböcker. Kanske är urvalet av lämpliga besök väl traditionellt.

Chad Ehlers
Sverige Sweden Schweden
Bonniers 2001

Boken är kanske inte i första hand en reseguide, men kan naturligtvis locka till besök på platser som finns redovisade. Som namnet antyder vänder sig boken i första hand till utländska turister.

Bokens författare är fotografen Chad Ehlers. Han kom till Sverige från USA på 70-talet och ser kanske på Sverige på lite annorlunda sätt än infödda svenskar? Med bilderna fångar han både typiskt svenska platser, men också en hel del av det som kan kallas typiskt svenskt - exempelvis torpet och kräftskivan.

Med hjälp av bilderna blir Sverige det exotiska land uppe i det avlägsna Norden som det är och passar som ett minne av besöket. För oss svenskar har vi väl sett bilderna själva förr, även om de kanske är vackrare här än i många andra sammanhang. En lämplig gåvobok, med andra ord.

Text: Christer Wigerfelt
2001.06.07