Sjuk kyrklighet
Man måste vara smart om man ska bli rik. De som blir det flyttar gärna till samma plats också. Men ibland blir effekterna lite oväntade. Som i Djursholm. Där har den lokala kyrkan börjat få problem med ekonomin. Anledningen är att det numera tydligare anges på deklarationsblanketten hur mycket skatt man betalar till kyrkan. Resultatet har blivit att mannen i ett äktenskap ofta går ur kyrkan medan hustrun stannar kvar. Då sparar familjen många sköna skatteslantar. Men mannen kan fortfarande få sista smörjelsen av en präst. Haleluja undslapp det oss.
 
Rika kan också gråta
Apropå de stackars rika så har vi i Göteborg haft en liten härva med folk som dömts för att de utnyttjat s.k svart städhjälp. En kvinnlig representant för de åtalade (och dömda) ansåg sig ha blivit illa behandlad i pressen. Bland annat skulle pressen ha tryckt väl mycket på att de flesta av de åtalade bor i ett rikt område. Själv ansåg hon sig vara en vanlig "låginkomsttagare" . Hennes inkomst var "bara" 28.000/mån. Tilläggas bör kanske att det var för en 75% deltid...
Bor man i ett område där denna inkomst betraktas som låg så var nog inte pressens beskrivning så orättvis i alla fall. Tror vi.
 
Sjukt universitet
Designstudenterna på HDK i Göteborg har nu visat upp sig med en utställning. Medan vi går runt med coctailglaset på vernissagen, hör vi knorrande kommentarer. Skolan har länge haft bra kontakter med företag i branschen. Men idag får de yrkesverksamma inte längre betalt för att ställa upp som kritiker i undervisningen. Det tar ändå någon arbetsdag att förbereda sig och komma till skolan. Istället för att hyra in folk utifrån som gästlärare anlitar HDK nu studenter som lärare, för betydligt lägre kostnader än tidigare. Studenter som själva betalar för att bli utbildade. En stor fara med dessa nödlösningar är att man bereder marken för privata universitet.
 
En eller många kulturer?
Snart är det bara ett år kvar tills Världskulturmuseet i Göteborg ska öppna portarna för allmänheten. Under tiden trimmas personalen på olika sätt för öppningsdagen. Nu pågår en debatt om huruvida det finns en enda världskultur eller flera världskulturer. Överchefen Eva Gesang Karlström hävdar att det bara kan finnas en enda. Men om detta världskulturbegrepp i sig innehåller en mångfald av kulturer, kan det då inte finnas flera världskulturer? Som blivande besökare väntar vi naturligtvis med spänning på upplösningen av denna rafflande diskussion.
 
En god vuxen förebild
Lite då och då blir det bråk ute på gatan utanför Albas redaktion. Ibland är det demonstranter som protesterar mot gatans porrbutiker. Någon gång - senast på valborg i år - ser polisen det som sin plikt att gripa in. En metod är att med bussar skjutsa demonstranterna till olika platser i staden och släppa av dem i små grupper för att splittra dem. De som blev kvar sist i bussen efter den senaste demonstrationen var tre stycken pojkar i yngre tonåren. De försökte diskutera med poliserna (som var män) om vad de egentligen som privatpersoner tyckte om porrbutikerna. Till sin förvåning möttes pojkarna av hån och uttalanden som: "Ni är alldeles för unga för at uppskatta porr." "Ni kommer att tycka annorlunda när ni blir äldre." Visst känns det bra att samhällets förlängda arm föregår med gott exempel?
 
Sjuka siffror
På genuslistan (www.genus.gu.se) dyker det emellanåt upp oväntade inlägg. En livlig diskussion uppstod efter redovisningen av statistiska paradoxer. Som att män i Kamerun har fler barn än kvinnor (8,1 resp 4,8). Dessa män har dessutom fler äktenskap än kvinnor. Medelsvensken har (enligt Folkhälsoinstitutet) legat med 7,1 kvinnor medan svenskan har legat med 4,6 män. Debatten dog dock tvärt när någon undrade om det var något som en seriös genuslista borde syssla med. Så vi fick aldrig veta svaren.