Visst är det härligt att kunna glänsa över sina barn och snabbt kunna rabbla alla Hallands floder. Det känns också fint att hinna klämma ur sig rätt svar medan de som tävlar i Jeopardy fortfarande står och hummar "Vem är...". Men är det egentligen bara det som kunskap är bra till? Alla de där åren i skolan. Ledde de bara till detta?
Naturligtvis inte. Det finns många anledningar till att det är bra att lära sig saker. Jag har just läst en bok av Bengt Molander, han är docent i teoretisk filosofi och boken heter Kunskap i handling. På ett tyvärr ganska krångligt sätt skriver han om kunskap som inte bara är teoretisk. Han menar att teoretisk kunskap övervärderats och att det är viktigare
med verklig, levande kunskap. Kunskap är för Molander en form av uppmärksamhet och en förmåga att kunna tänka abstrakt och därmed kunna se saker i ett sammanhang.
Det är förstås det som är det viktiga. Det handlar om någon slags gymping för själen. Att träna upp sin hjärna så att den blir starkare och kan hjälpa mig i alla möjliga situationer. Hjälpa mig att förstå världen. Få mig att dra rätt slutsatser och ta riktiga beslut.
Jag tror att jag ska ägna mig åt den sortens träning i fortsättningen. Det behövs inga löjliga träningskläder och inga dyra kort till gymet. Ett lånekort till biblioteket är gratis.
Fast det är klart, en och annan promenad för konditionens skull skadar väl inte heller. Man tänker bra när man går.

text: Siri Reuterstrand
ill: Henrik Lange