För Monika Wallin känns gymnasiekompetensen nästan som ett måste för att kunna komma tillbaka in på arbetsmarknaden. Till hösten planerar hon därför att ta chansen och läsa på kunskapslyftet.

Monika Wallin läser nu en 10-veckors förberedande kurs inför kunskapslyftet. En provapåkurs för att eleverna ska kunna känna efter om de vill tillbaka till skolbänken.
- Nästan alla arbetsgivare kräver 3-årig gymnasieutbildning så jag har tänkt att läsa in gymnasiet nu till hösten, säger Monika.
Än så länge trivs hon med att studera igen.
- Det känns bra att plugga igen, och det lyfter en att få lite kunskaper. Det är lagom med tre dagar i veckan för att få känna lite på det.

Inför hösten har Monika sökt till Göteborgs folkhögskola och till Komvux. Helst vill hon till folkhögskolan eftersom hon trivts bra där under den förberedande kursen.
- Om det inte dyker upp ett jobb förstås.
För det är jobb som är målet med utbildningen, vilket man kan förstå då hon har gått arbetslös sedan -92.

Ekonomisk möjlighet

Det var arbetsförmedlingen som berättade för Monika om kunskapslyftet och den förberedande kursen, och som tyckte att hon skulle försöka börja läsa igen.
- Jag hade ändå haft tankar åt det här hållet, men nu känner man sig nästan lite pressad av arbetsförmedlingen att man ska fortsätta på kunskapslyftet.
I oktober förra året avslutade Monika Wallin en fastighets- skötarutbildning. Det var en utbildning med jobbgaranti som Arbetsförmedlingen köpt in, men något jobb syntes inte till efter utbildningen. Monika har därför bestämt sig för att en gång för alla läsa in gymnasiet nu och skaffa sig en kunskap som vilar på en bredare bas. Att det i och med kunskapslyftet blir ekonomiskt möjligt för många att läsa in gymnasiet tycker Monika är skönt.
- När jag gick på A-kassa så hämmades jag av det, jag hade helt enkelt inte råd att läsa. Annars hade jag nog börjat redan när jag blev arbetslös.

Om det blir någon fortsättning med högre utbildning efter kunskapslyftet vet hon inte.
- Jag är ju snart 40 år och kan inte hålla på att läsa tills jag är pensionär. Jag har svårt att se så långt framåt, men det är klart att åren går fort när man väl är inne.

Text: JOHANNA HILLGREN
Illustration: HENRIK LANGE