Dina besparingar är slut, ingen kvar att låna av - bara en blå rök ur plånboken. Om du besöker ett socialkontor, och beviljas försörjningsstöd, går du troligen glad i hågen därifrån. Men en sak är säker: den här månaden finns inget utrymme för extravaganser!


Den som beviljas socialbidrag, eller
försörjningsstöd som det numera heter, får pengarna beräknade efter en riksnorm. Alla kommuner i Sverige räknar efter samma tabell. För en ensamstående person utan barn är summan att leva för 2 884 kronor, förutom kostnader för hyra, el, hemförsäkring, läkarvård och, i de flesta fall, resor med allmänna kommunikationsmedel.

Av dessa knappa 3.000 är 1.381 kronor beräknade för mat. Det kan tyckas vara väl tilltaget, speciellt om alla mål tillagas hemma, i ensamhet. Det finns väl inte så gott om människor som, enbart till sig själva, fixar kulinariska mästerverk med oxfilé, rom eller konjak.

Kvar att spendera: 1.503 kronor. 82 av dessa är avsedda för "förbrukningsvaror", som hushållspapper, plastpåsar, skokräm och annat smått och gått som helt enkelt går åt. Hälso- och hygienartiklar får kosta 169 kronor om budgeten ska hållas. En kamrat med skarp sax och säkert handlag är bra, så slipper man utgifter för frisör (men riskerar att se ut därefter också).

481 kronor går till dagstidning, telefon och TV-licens. Det är bara att hålla tummarna för att inte den stora telefonräkningen dimper ner i
brevlådan just nu, i alla fall inte samtidigt som TV-licensavgiften.

771 kronor återstår; 460 till kläder och skor, och 311 till fritid. Om man får försörjningsstöd under en kort period är väl inte klädinköp det viktigaste, men betänk hur det skulle vara under några års tid. Hur länge håller ett par vinterskor egentligen? Så många besök på krogen blir det inte den här månaden, kanske prioriteras bad i simhallen, träning eller teaterbesök.

Om man vill handla en ny lampa till sitt hem, betala av ett banklån, resa, köpa en bok eller en 50-årspresent till en släkting - då finns bara två alternativ. Att trolla med tårna eller att tulla på någon av de andra
utgiftsposterna.

text: EVA SJÖBLOM