Vad tänker ni på när ni hör ordet shopping? Jaa, man kan börja tänka på pengar, snygga kläder, mode - allt möjligt, men jag ser ordet reklam framför mig.

 

Vår vardag bestar av reklam som vill få oss att köpa produkter som ska göra oss vackrare, smalare, bystigare... För det är egentligen allting handlar om - att köpa. Men det är inte bara skönheten och utseendet som spelar någon roll. I dag ska man tänka på att vara smart också. Man ska vara den perfekta människan och den perfekta konsumenten, som handlar mer än någonsin, men ändå har tid till annat.
Vi blir lockade av reklam som erbjuder oss den otroligt bekväma möjligheten att handla hemma. Spara tid och slippa all trängsel i stan som är full av irriterande människor, barnvagnar och köer, köer, köer... "Handla säkert och bekvämt" sägs det. Det räcker bara att slå på tv:n för att se det med egna ögon. Ni vet nog vad jag pratar om. Ingen har väl missat de ständigt återkommande reklamerna på TV-SHOP? För mig är de bara för mycket! De använder vad som helst (och vem som helst) för att få oss att köpa något. Det säljs allt i från exlusiva rivjärn, "billiga" traningsredskap till mirakulösa kuddar. Allting ser så falskt och överspelat ut, i och för sig har de ingen som kan spela trovärdigt. Japp, där sover alla sminkade och med snygga frisyrer, på en kudde som kostar ca 450kr. De får den att framstå som det ultimata hjälpmedlet till ett bättre liv. Men det är inte det enda som framställs på det sättet.

Inte en svettdroppe så långt ögat kan nå
Nej, där kan man köpa produkter som kan förändra ens utseende och få en att må mycket bättre - på nolltid. Det verkar som det har tänkts på allt. Solbrända, välbyggda kroppar och OTROLIGT platta magar. Jaa, snygga människor som tränar på de mest avancerade (nämen, det ar ju jättelätt) träningsredskapen. Saklart att de tränar på den fina gyllenebruna sanden med det blåa havet bakom... Solen steker, men nej, inte en svettdroppe så långt ögat kan nå. Efter träningen läggs alla maskiner under en säng (som är tre meter hög!) för att visa att "vem som helst" har lite plats över för sin nya mirakelmaskin. Visst, man kan se vanliga människor också. De har då nöjet att berätta om vilka häpnadsväckande resultat de har uppnått med POWER RIDER, ABFLEX, TOTAL GYM... Med bara 8 minuters träning per dag!? Det är så typiskt USA. Ursäkta mig, men vem kan tro på det egentligen? Hur kan man ens köpa de lögnerna? Människor är desperata - det ar svaret. De hoppas att just POWER RIDER ska ge dem kroppen de alltid har längtat efter eller att SOBAKOWA PILLOW kommer att lösa deras sömnproblem. Yeah right! Man köper medel som gör en snyggare och då spelar pengarna ingen roll. Det vet de där reklamskaparna och de är helt överlyckliga när de ser att det finns idioter som slukar i sig ALLTING de visar och säger. Det är så de ser oss.
De spelar på vårt dåliga självförtroende och de VET att det funkar.
Tsss, people, people, people... Alla ni som har huset fullt med TV-SHOP prylar eller är på väg att utvecla det där farliga beteendet - sluta!
Gör som jag. Se på TV-SHOPs reklamer som ett underhållningsprogram, där man alltid kan se något nytt som får en att skratta ihjäl sig.

Och när ni vill shoppa - gör det LIVE istället!

text: LEJLA KARISIK