Världens guide
Fredrik Hjelmqvist
Wahlström & Widstrand

 

Den som sökt efter ett komprimerat uppslagsverk om världens samtliga länder kan sluta leta. Globetrottern Fredrik Hjelmqvist har samlat sina erfarenheter som resenär i boken Världens guide. Den är tänkt att fungera som uppslagsbok inför den förestående resan eller som snabborientering för den vetgirige. Visum, ambassader, vaccinationer och adresser till svenska kyrkan i utlandet varvas med praktiska råd i resandets konst.

I förordet uppmanar han alla att packa väskan och ge sig ut men han erkänner också att det visst kan vara ett både ansträngande och stundtals plågsamt arbete att resa. Det är inte för inte som resa på franska heter travailler, arbeta. Att vara väl påläst som resenär ökar förståelsen för andra kulturer, vilket i sin tur kan leda till att dörrar öppnas till något nytt. Resande kan onekligen vara ett arbete, men det är ett arbete som ger erfarenheter och kunskap.

I guiden ges information om ekonomi, kultur, religion, historia, klimat, medelivslängd, läs och skrivkunnighet m m. Det är en faktaspäckad bibel för den reslystne som vill förkovra sig inför utlandsvistelsen, och en ovärderlig uppslagsbok med given plats i bokhyllan. Det är lätt att hitta i denna kompakta guide, men att ta med en bok modell tegelsten i packningen avrådes å det starkaste. Grundregeln "att resa lätt" håller säkert Fredrik Hjelmqvist med om.

text: INA LARSSON