ALBA NR 4 - 9 JUNI 1999

 WWW.ALBA.NU

 
   
Skolan. Himmel och helvete. Kunskap och kritiskt tänkande eller bara ett knäckt självförtroende. Alla har vi varit tvugna att ta oss igenom en utbildning. En del har utsatts för pedagogiska experiment och eftersom vi bara fick gå i skolan en gång så var det de som blev just vår skoltid. Och blev det bättre på högskolan? En sak är säker. Det som händer när vi sitter i skolbänken präglar oss för resten av livet.  
   
  CHRISTER WIGERFELT
EN DINOSAURIE PÅ SKOLGÅRDEN
Kunskapen har åter hamnat i fokus för utbildningspolitiken. Men på skolgården vankar fortfarande en dinosaurie i form av ett alltmer otidsenligt betygssystem.
   
  SIRI REUTERSTRAND
ANDLIG KRAFT ELLER KRITISKT TÄNKANDE
I nedskärningstider väljer många att sätta sina barn i friskolor. Ett av alternativen är waldorfskolorna. Många lockas av dem, kanske för att de är så annorlunda jämfört med den vanliga skolan. Men vad är det egentligen för pedagogik de erbjuder?
   
  JOHAN LINDSTRÖM
STUDENTENS INSKOLNING I DET RÅDANDE TILLSTÅNDET
Har man väl tagit ut en riktning kan det vara svårt att svänga. Det är lätt för en student att tro att det paradigm som råder just på min institution är den enda sanning som finns.
   
  LEIF WILEHAG
SKOLAN ETT EXPERIMENT FÖR LIVET
Det är inte bara pedagogiska nymodigheter som sätter sina spår i de utsatta barnens liv, utan även beprövad pedagogik. En krönika som pendlar mellan ödet och hoppet.
   
  SALAMANDER
Kvalificerat skvaller
uppsnappat i farten
   
  GUNILLA ANDERSSON
TRE ÅR I VARJE KLASS?
Albas gamla ungreporter har nu lämnat skolan bakom sig. Studentexamen är lyckligen överstånden och det är dags att summera tolv års intryck. Som så många andra här i Göteborg har hon bl a provat på den åldersintegerade undervisningen. Var den så bra egentligen?
   
   
  CHRISTER WIGERFELT
ARBETARKLASSENS DÖDSATTEST
Varje brytningstid tycks skapa mänskliga tragedier. Charles Dickens beskriver eländet i storstaden när lantarbetarna tvingades flytta dit i jakten på levebröd. Nu är arbetarklassen på väg ut ur historien. Jeremy Rifkins framtidsbild är inte särskilt munter i boken "The End of Work".
   
  MARINA BAUER
FÖRENKLAD KONFLIKTBILD I VÄSTEUROPA
Krigets största offer är civilbefolkningen. Den slutsatsen drar man gärna efter denna rapport "inifrån" Serbien av Marina Bauer, som har sina rötter i Jugoslavien men nu lever i Österrike.
   
  INSÄNDARSPECIAL!
HUR EN MAN NÅR FRAMGÅNG BLAND KVINNOR
Dr Bus har hört av sig och presenterar här 10 budord för män som vill få bättre kontakt med det motsatta könet. Gamla roller i ny tappning eller nya i gammal? Läs och begrunda.
   
 
  AKTUELL INTERVJU: BENGT RUNDBLAD, PROFESSOR I SOCIOLOGI
   
 
  REKOMMENDERAS: INTERVJU MED BO RALPH, NYBLIVEN LEDAMOT AV SVENSKA AKADEMIN