Hur en man når framgång bland kvinnor

 
 

Alla är vi olika och ingen är perfekt - inte ens jag - men jag kan inte låta de av tradition sammanbitna manliga käfthalvorna tiga vad gäller mannens egen könsroll. Följande text vänder sig till de män och kvinnor som köper det stereotypa könsrollskonceptet eller bara förkastar väl valda delar efter behag. Framavlad av den lägre medelklassen och hånad av ultramaskulinitetens anhängare, har han nu kommit för att stanna: den svage mannen - kukstimmets härförare. Med hjälp av grovt skissade karikatyrer från det könsliga rollspelet fortsätter här kampen mot stereotypa könsroller genom att fullständigt erkänna även de mest ynkliga "maskulina avarterna" som livsdugliga människor. Håll i er, här är dom äntligen:

D E T I O B U D O R D E N
- eller tio tips på hur en man når framgång hos kvinnor

Det första budet:
DU SKALL ICKE GRÅTA
Så ädelt av en man att visa känslor. Visst vill hon att du (kontrollerat) skall kunna fukta ögonen med tårvätska och möjligtvis även vibrera lite på underläppen som tårögda män gör i amerikanska filmer. Men att gråta näsan snorig går inte för sig om du vill imponera på kvinnor (eller allra minst dina polare). Skulle det kvinnliga känslomonopolet brytas på riktigt och det manliga stoicism-idealet slutligen förkastas, så skulle säkert även antalet misshandelsfall minska.

Det andra budet:
DU SKALL VARA TRYGG I DIG SJÄLV
Om du skall ha någon större chans hos kvinnor måste du vara "trygg i dig själv", stabil och "säker i din manlighet". Eftersom hon själv ofta uppfostras till att ha dåligt självförtroende och inte förhäva sig, så måste hon kompensera detta på något sätt. Många kvinnor flyr från sin egen rädsla och söker tryggheten och orädslan hos mannen som förväntas uppfylla dessa önskemål (eller snarare krav). Att hon sedan vill att du skall "våga vara dig själv" och "visa känslor" innebär inte automatiskt att du kan visa upp dina svagaste och mest självömkande sidor som faller utanför ramen för vad anständig maskulinitet bör vara. För mycket känslor är ett tecken på instabilitet och oförmåga att vara "trygg i sig själv". En nervös man är ett mentalt missfoster som alla har rätt att förakta och håna utan några som helst betänkligheter. Många människor föraktar svaghet och svaga individer, då de själva egentligen är rädda att vara den som är svag och föraktad. Människor kategoriserar och bedömer individers duglighet utifrån deras sinnesstyrka och detta slår hårdare mot mannen, eftersom han förutsätts vara stark. Hon har inte glömt flickdrömmen om mannen på den "vita springaren" som kommer från "någonstans där ute" och hämtar upp henne på ett par starka armar. Det är klart att hon blir besviken om det visar sig vara en man som hon måste hjälpa upp på en grå åsna.

Det tredje budet:
DU SKALL STÅ I RAMPLJUSET, TY I RAMPLJUSETS SKEN ÄR DET MÅNGA SOM SER DIG
Ett näst intill säkert kort är att ställa sig i rampljuset. Där får
kvinnorna chansen att inte bara upptäcka dig, utan även se hur andra gör det. Det finns många sätt att ställa sig i rampljuset: teater, politik, sport, musik...Är du bra på gitarr är det lysande, men för guds skull, är du en dålig gitarrist - lägg genast gitarren åt sidan. Kan du inte spela gitarr kan du i alla fall intala festarrangörerna att du är en bra toastmaster (som av någon underlig anledning vanligtvis är manlig) och på så sätt skicka fram ditt anlete från en undanskymd plats i kulisserna. Inte blir du intressant om du bara sitter i ett hörn och betraktar spektaklet. Genom att iaktta "de strävande" som rör sig från periferin mot centrum för att bli uppmärksammade och i bästa fall bli namngivna av "de erkända", kan
man dra följande slutsats; den som inte hörs och syns, finns heller inte! Så har till slut 1800-talets maskulinitet, med självklar plats i mitten av offentlighetens ljuskägla, bara bytt ut sin Ålderdomliga frack mot en kostym i 1990-talets senaste snitt.

Det fjärde budet:
DU SKALL ICKE TVEKA, TY EN MAN SKALL TAGA BESLUT
Stå aldrig och tveka. En "riktig man" förväntas att kunna fatta beslut utan tveksamheter och i alla väder, även om du kan vara en precis lika osäker människa som henne. Visst är det bekvämt att överlåta jobbiga beslut åt en annan och förutsätta att den andre rider ur stormen. Eller bara något så banalt som att bestämma åt vilket håll man skall gå. Nej, du skall alltid "veta vad du vill", annars förefaller du vara en mes som är oförmögen att ha och ta kontroll över tillvaron.

Det femte budet:
DU SKALL ICKE ÄLSKA FÖR MYCKET
I ett inledningsskede gäller det att inte visa allt för mycket känslor, vilka du måste lära dig att lägga band på. Om du råkar hysa för mycket känslor så att du placerar henne på en pedistal, kan hon tappa intresset. Antingen för att hon blir rädd och får panik, då hon upptäcker dina översvallande känslor. Detta eftersom hon inte förväntar sig att en man kan hysa så starka känslor. Eller så söker hon någon att se upp till och det kan hon ju inte göra om hon tvingas titta ned på dig. Eller så känner hon sig tillräckligt självsäker att hon inte behöver dig. Annars är ett hett tips att låta henne få titta dig utan att du nödvändigtvis alltid måste möta hennes blick. På så sätt framstår du som tillräckligt självständig för att hon inte skall behöva känna att hon måste ta hand om dig och sylta in sig i en ansvarsbetungande relation. Förbered dig på att den första tiden ihop med kvinnan kan komma att te sig som en enda lång vandring genom en känslokarg öken för dig, då det är bäst att inte alltför mycket blotta din svaghet för din partner. Men om du någon gång vill våga dig på att förklara din stora kärlek för henne, bör du göra det på rätt sätt. De manliga filmstjärnorna i Hollywoodfilmerna säger inte "I love you" med en rödgenerad, mesig och nervös stämma (som en del av oss dödliga gör).Är du en "riktig man" (eller har ett bra pokerfejs) kan du stiligt, kontrollerat och anspråkslöst brumma fram orden i rätt tonläge.

Det sjätte budet:
DU SKALL ICKE VARA TRÅKIG
En kvinna får aldrig ha det tråkigt. Du förväntas ha humor och ha känsla för hur man underhåller en kvinna. Träffar du henne för första gången bör du inte tveka att skicka iväg dina mest briljanta och bländande ordfyrverkerier. Det viktiga är att du pratar utlevelsefullt, ivrigt gestikulerande medan du ibland släpper in henne i diskussionen. Att prata är viktigt. Vad du egentligen säger spelar kanske inte så stor roll, bara du inte är för seriös - du kan ju ge intryck av att vara t r å k i g. Och skippa lumpensnacket - vilken kvinna vill höra om dina föga uppskattade uppoffringar i rikets tjänst? Men i det längre loppet krävs mer än bara prat. Nu förväntas du vara vild och spontan, i enlighet med de krav på ständig underhållning som dagens postmoderna samhälle ställer. Genom att mentalt stå på händer och snubbla fram på olika "cracy"-upptåg kan du distansera clownen Manne och hans animeringar med hästlängder.

Det sjunde budet:
DU SKALL HA ORDNAD EKONOMI
Männen sätter ofördelaktiga löner gentemot kvinnor och de kvinnodominerande yrkena har låg status och dåliga löner. Kan du då verkligen begära att kvinnorna i n t e kräver att männen skall ha "ordnad ekonomi" i kontaktannonserna? När hon är ung student och lever på pappa Staten eller har eget jobb, behöver det inte vara viktigt om han har ordnad ekonomi eller ej, men ju äldre hon blir och ju viktigare det blir med materiell standard som mått på framgång, desto mer ökar risken för att hon gör avkall på sina romantiska drömmar om att det "inte spelar någon roll om han är fattig och inte har något jobb". Inte får han vara snål och vissa kvinnor tar varje tillfälle att snylta cigaretter och öl på puben för få sitt ego bekräftat och sedan "tacka" för det ytterst tillfälliga "sällskapet". Tack och lov begär inte alla kvinnor att du skall vara en väloljad jultomtemaskin, utan många vill känna självständighet genom att schysst bjuda tillbaka.

Det åttonde budet:
DU SKALL TA TAG I KVINNAN
Du får aldrig vara rädd att ta tag i tjejen och omfamna henne. Men gör det inte som ett barn eller ngon som också vill bli omfamnad, utan gör det så att hon känner sig omgiven av någon som hon kan "luta sig på". Därför bör du ha längden inne, d v s inte vara kortare än henne, för då får hon svårt att luta sig på dig. Men framför allt: var inte rädd för att ta på henne, trots att du har avskräckts av sexuella tafs-trakasserier, utförda av klåfingriga och maktkåta män. Det finns trots allt "fria zoner" där du kan beröra henne, förhoppningsvis utan att bli anklagad för att tafsa: lägg din andra hand över hennes då du tar henne i hand, lägg handen på axeln eller runt hennes axlar. Men ibland krävs hårdare tag och många kvinnor uppskattar faktiskt att du suger tag i henne och nyper henne i häcken (vilket kanske också är den enda kroppsdel hon fått känna uppskattning för). I slutskedet är det ju ändå du som skall befrukta henne - inte tvärt om (eller hur det nu var)och vara en "riktig man" som "vet hur man behandlar en kvinna". Därför är det du som i många fall förväntas att ta det första steget och ringa upp eller gå fram till henne. Du har mycket att lära av djuren; hur gör djur? I parningsdansen på diskogolvet är det du som skall visa tjugotaggaren, skjuta fram bröstpartiet (det är nog högst ömsesidigt) och skuggboxas i luften. Det gäller dock att du står bredbent och stadigt med sträckt rygg. Är du muskelbyggare kan du köra gaffeltruck-varianten (muskulösa armar som inte går att böja, men som lämpar sig utmärkt till att lyfta tunga saker). Men för guds skull, vicka inte för mycket på höften eller handleden och lägg aldrig benen i kors om du vill sitta ned för att vila - du kan ju bryta mot oskrivna och heliga maskulinitets-codex.

Det nionde budet:
DU SKALL HA TILLGÅNG TILL DET GLAMOURÖSA LIVET
En del kvinnor (tack och lov inte alla) har en benägenhet att attraheras av det glamourösa livet. Detta framstår som ytterst troligt med tanke på alla damtidningars strykande åtgång. Känner du någon känd, en stjärna, som hon kan sola sig i skenet av eller om du har intressanta kontakter, kan du säkerligen späda på dina chanser att bilda par med henne. Helst skall du vara en kändis själv, men det räcker även långt om du kan erbjuda en lyxbetonad och guldkantad tillvaro, och hämta upp henne i en vit Jaguar i stället för med springare eller åsna. Medan den glamour-kåta mannen har till uppgift att erövra rikedomar och knyta kontakter genom sin maktposition, får den glamour-eggade kvinnan till uppgift att uppskatta, förvalta och exploatera dessa på bästa möjliga estetiska sätt.

Det tionde budet:
DU SKALL VARA FRAMGÅNGSRIK OCH PROBLEMFRI
I dessa tider då det igen blir allt viktigare med en god representation, krävs "social kompetens" och god förmåga att kunna uppträda artigt, trevligt och klä sig snyggt. Vem söker sällskap med "ynkliga" manliga särformer som karakteriseras av en aldrig sinande ström av modeord: loser, nörd, mes, tönt, velourman, plyschpappa och toffel? Ord, som kusligt intuitivt får en att tänka på "maskulina avarter" med feminina förtecken (eller kanske rent av mänskliga förtecken - Varför förakta dessa? Svara mig!). För att uppfylla samhällets myter om ett lyckat liv måste du kunna peka på framgång och problemfrihet (eller i alla fall ge sken av det). Men i det långa loppet räcker inte tomma lögner, då du även måste kunna bevisa din framgång. Dödssynden är att förneka och tycka synd om sig själv. Det kommer du inte långt med, då du måste kunna visa upp aktivitet, engagemang och initiativförmåga, utan att fumla eller vela. Framför allt måste du kunna bjuda på motstånd. Det är inte säkert att ens den starkaste kvinnan eller den mest nitiska feministen mot stereotypa könsroller vill ha en man som inte kan bjuda på ett starkare mentalt motstånd och sätta henne på plats. Och skulle hon kalla dig för lugn, snäll eller söt, var då heller inte alltför säker på att det automatiskt innebär något positivt.

 

Med Vänliga Hälsningar

Doktor Bus

(eventuella klagomål skickas till: DoktorBus@hotmail.com)