Vetenskapsfestivalen rankad
Det är populärt att rakna universitet på olika håll i världen. Ofta är det tidningar med hög prestige som utför dessa rankningar. Så vi på Alba tycker att det är dags att ranka vetenskapsfestivalerna i Göteborg, som nu hunnit bli tre stycken på lika många år. Är årets nyligen avslutade festival bättre än de två första, mer öppen för tolkningar, mer ödmjuk och ifrågasättande? Vi letade förgäves efter ett facit.
 
Facit på vadå?
Däremot har vi allvarlig kritik att rikta mot hur vetenskapsfestivalen marknadsförs. Programtidningen heter Facit. Som om vetenskapen har svar på allt man undrar över. Det luktar unket femtiotal. Man skulle kunna skylla på någon okunnig reklambyrå, om inte en till festivalen närstående tidning för fram samma budskap: Festivalen som ger svar på alla stora och små frågor, heter det där. Inom vetenskapsteorin kallas det positivism, men det betyder idag egentligen att det är något negativt.
Frågor utan facit
Nu är det lyckligtvis inte lika illa med allt på vetenskapsfestivalen. Här finns definitivt flera pärlor som är värda ett besök. Universitetets rektor Bo Samuelsson berättade på en diskussion om xenotransplantation (organdonation mellan olika arter) att han och forskare från hela Europa själva stoppat sina försök när det klonade fåret Dolly skapades. Forskarna insåg att sjukdomar kan överföras från gris till människa om man tar ett hjärta från en gris och sätter in i en människa. Med tanke på den hårda internationella konkurrensen inom forskningen är stoppet med försöken värt en eloge.
Varför är vården så sjuk?
Kris inom sjukvården. Okontrollerad ökning av sjukvårskostnaderna. Härdsmälta i Västsveriges sjukvård. Det var rubrikerna som lockade världspressen i Göteborg till en debatt på universitetet. Forskare, läkare och sjukvårdspolitiker medverkade. Nu skulle vi få fördjupade insikter. Men istället presenterades vi ett antal separata världsbilder. Forskare och politiker talar visserligen med varandra, men med kommunikationen är det sämre ställt. Det saknas, för att tala med den tyske filosofen Jürgen Habermas ord, en äkta kommunikation. Vi rekommenderar därför regionens forskare, politiker och tjänstemän att läsa någon bok av Habermas i hängmattan i sommar.
Majrevolt i repris
Säg Maj 68 och många lärare och forskare på regionens högre lärosäten får något vattnigt i blicken. Då kunde man skriva två tätt skrivna sidor appeller, stencilera upp dem på ett tvåsidigt papper - och till råga på allt få texterna lästa. Tage Erlander och Olof Palme var skärrade inför möten med studenterna. De studenter som idag sitter på högskolorna brände kanske det bästa krutet redan då. Universitetet i Göteborg har en hemsida för debatt. Där har inte hänt något sedan 1 april. Nej, vem vill göra Habermas till ett aprilskämt?
Gudrun plakat
På första maj kunde man i Göteborg, i syndikalisternas tåg, se ett ovanligt fyndigt plakat. "Idag får Gudrun vara plakat" stod det. Dom är verkligen frisinnade de där syndikalisterna. (Fick hon det för vp?)
Gudrun plakat igen!
Förresten fick plakatet ett lite lustigt efterspel. Från säkra källor har vi hört berättas att mannen som bar det faktiskt fick tackkort från Gudrun Schyman själv. Lite självdistans och humor har hon i alla fall.
Allt går att sälja med mördande reklam
I tidningen Time läser vi att det havererade kärnkraftverket i Tjernobyl i Ukraina fortfarande levererar lite elektricitet. Men ledningen för kärnkraftverket, som fortfarande heter Lenin efter den förste kommunistledaren, har kommit på ett nytt sätt att dra in pengar. Man har helt enkelt öppnat det världsberömda kärnkraftverket för turister. Speciella gruppvisningar kan också arrangeras. Vi tycker att det är en strålande idé, så vill du ordna en annorlunda resa har du telefonnumret här: +380 442 465 006.
Reklamkupp
Som vi meddelat tidigare, händer inte mycket på debattsidan på Göteborgs universitets hemsida. Men på självaste nationaldagen kom äntligen ett nytt inlägg... trodde vi. Men det var en hacker med e-postadress i Korea som oblygt tagit sig in på servern och lagt in reklam för material med klar anstrykning av New Age. Vi undrar naturligtvis varför reklamen placerades just på debattsidan?
Heltäckande kalender
Västanfläkt heter tidningen som ges ut av frisksportföreningen i Frölunda. Tidningen propagerar för sunt leverne och sund mat. En sund själ förutsätter som bekant en sund kropp, så man utser varje år en egen lucia. Eftersom tidningen inte kommer ut varje vecka kunde vi i majnumret läsa om vem som var lucia förra året. För säkerhets skull talar man också om att nästa lucia kommer att krönas av kommunalrådet Göran Johansson, den 5:e december kl 12.00. Vi ses väl där då, på Frölunda torg?