Toivo,
den danske ministern, konsulten, Kunskapslyftet och hur Göran vill halvera arbetslösheten

 

 

Med gott samvete slog Toivo på nyheterna. Hela veckan hade han stått till arbetsmarknadens förfogande. Danmarks arbetsmarknadsminister såg elak ut i rutan och pratade om det svenska Kunskapslyftet. Det var inte bra att försöka utbilda arbetslösa sa ministern, de är inte motiverade att studera. De vill ha ett jobb. Kunskapslyftet skapar inte jobb heller, sa någon annan.

Perkele, utbrast Toivo högt, bytte kanal och tänkte på hur mycket jobb han hade med CSN, AF och socialen. Danskarna är ju ganska slappa - det vet man ju, tänkte Toivo. Inte hårt arbetande som oss svenskar, tänkte Toivo fast han var från Finland.

Så gick han en dag, fast beslutsam som man är när man står till arbetsmarknadens förfogande, och sökte städjobb på det stora företaget.

- Välkommen, sa den elegant klädde anställaren och beställde genast kaffe via ett tryck på den lilla datorn.
- Hej, sa Toivo och blev nervös.
- Du förstår att vi ser mer till helheten, konceptet, än formella meriter. Vi jobbar i team och behöver förstås rätt person på rätt plats.
- Ja, jag är nog...
- Hrm. Det är så att vi har en kundanpassad platt organisation och vi vill ha kvalité i varje led och vi har skräddarsytt en tjänst som sanitetstekniker. Vi har kick-off nu i september för den nya...ja vi kompetenshöjer. Det blir att bekanta sig med den nya tekniken.
- Vadå för teknik?
Nu var Toivo ordentligt förvirrad
- Ja det är ju ett livslångt lärande förstås men ett slags kunskapslyft om du förstår hur jag menar. Ja IT kommer ju starkt inom alla segment och vi korrelerarmed marknadens krav.
- Är det inte ett städjobb?

Toivo blev allt mer förvirrad och tackade för kaffet mitt uppe i en lång fras som handlade om social kompetens och anställningsbarhet. Anställaren som också var konsult skulle ju ändå kontakta Toivo vid ett senare tillfälle. Toivo hade i och för sig inte gymnasiekompetens, men det skulle han nog få genom Kunskapslyftet. Han borde välja något med data och kanske individanpassat också.

Toivo kände på vägen hem att han blev allt mer motiverad att studera och snart skulle han få besked av socialen. Sedan om han inte fick avslag skulle han söka någon kurs. Fast då var det november och ansökan skulle göras i september.

På socialen hade handläggaren sagt att arbetsförmedlingen skötte kurserna. Men där sa de att det inte var klart. På CSN fick han inga pengar för han hade socialbidrag och på socialen sa de att han inte kunde studera för han hade socialbidrag.

Men överallt var de snälla fastän köerna ringlade sig långa. Och överallt var det nyanställda handläggare och assistenter. Se där, tänkte Toivo. Så många jobb som Kunskapslyftet redan skapat.

Väl hemma slog Toivo på teven med gott samvete. Han hade flitigt sökt jobb och sprungit runt hela dagen. Nästan som att jobba tänkte Toivo. Göran dök upp i rutan och Toivo blev glad för han hade röstat på honom. Göran kritiserade danska arbetsmarknadsministern.

- Vi vet att dagens arbetslösa är motiverade. Vi har fått mängder av ansökningar till Kunskapslyftet. Vi ska kompetenshöja och hela svenska folket ska få verktygen för att kunna delta i den demokratiska processen. Dessutom har jag tidigare lovat att vi ska halvera arbetslösheten. Och det står jag för. Kunskapslyftet är vårt verktyg för jobb och demokrati.

Toivo blev glad och hoppades att Göran skulle halvera hans arbetslöshet. Då skulle det bli hälften så jobbigt att söka jobb.

 


Krönikör: MAGNUS MAGNUSSON