Kan man skriva en bok om en människa som inte har några goda sidor ? En människa i total brist på moral och en likgiltighet för samhället som är bottenlös? Roger Carlberg har gjort det. En större antihjälte än Harley Svensson i boken Vissna Rosor , är svår att hitta inom litteraturen.

"En folkhemstomte utan större kontakt med sitt känsloliv". Roger Carlberg försöker att svara på frågan om vem Harley Svensson är. Visst är Harley en tomte, men inte av den snälla och skrockande typen. Han är hård och slår utan att tänka på konsekvenserna. Nu finns inte denna tomte i verkligheten utan bara som romanfigur. Men denna litterära verklighet skuggar det samhälle vi lever i idag.
På en knastrig och hoppande mobiltelefon förklarar författaren hur denna hårda antihjälte föddes.
­Harleys karaktärsbygge startade för ett tiotal år sedan. Då var det ett mord i en tunnelbanestation här i Stockholmoch genom bekanta kände jag till en del av offrens historia. Sedan hjälpte mina egna erfarenheter till att skapa karatktären, berättar Roger Carlberg.

BOKEN VÄXER FRAM

Vissna Rosors födelse var inte självklar. En roman kanske i lyckliga fall skriver sig själv?
­ Det började som små berättelser, noveller som till slut kunde fogas ihop till Vissna Rosor, den är min tredje bok och för mig är det ett stilbrott. De två första ,som ligger kvar i en låda opublicerade, var science-fiction. Jag är inte riktigt säker på att jag själv förstod dom, menar författaren.
Den senaste bokens exlusivitet, den trycktes bara i etthundra exemplar, gör att den är okänd för en större publik. Trots denna blygsamma upplaga har Roger fått en del läsarreaktioner.
­ Det har varit väldigt blandat. En del läsare tycker att så här kan man väl inte skriva. Andra läsare har tyckt om den svarta humorn, säger diversearbetaren.

ARBETSLIVET OCH FRAMTIDEN

Författandet går inte att leva på så Roger jobbar med det mesta även om det är måleriet som sätter maten på bordet.
I boken finns mycket av de amerikanska författarna som fungerat som inspiratörer för Roger
­ Steinbeck och Hunter S. Thompson är gamla favoriter, men Strindberg är nog inte så dum, tycker författaren.

Alla förlag som tackat nej till Harley Svenssons öden och äventyr kan få ångra sig. Cash heter fortsättningen på Vissna Rosor. Enligt Roger är Harley är tillbaka i gammal ond stil.

Text: BJÖRN ZETTERLING