Joakim Pirininens "Socker Conny" förbleknar när Harley Svensson gör sin litterära entre´ i boken "Vissna Rosor". Om världen är ond ,och Hökarängen en gödselstack, då är Harley den största tuppen. Han är inte den som galer högst, utan den som överlever, till varje pris. Inte bryr sig Harley om,att det fastnar lite gödsel under kängorna. Varje hotfull situation har en lösning, och han hittar den innan motståndaren gör det. Stockholm är grafitgrått och utan förskoning. Nåd är ett okänt begrepp. Barndomen för bokens antihjälte är en otuggad gröt av misär och fyllor. En frånvarande pappas roll fylls av en elak och hårt slående finsk alkoholist. Mamman är är svag inför både flaskan och patiens. Lillasystern är sedan länge ett vårdpaket. Ett offer för droger och den enda människa Harley älskar.Kärleken är mycket svårare att förstå än hatet. Den läxan får Harley vid ett sjukhusbesök , då systern försöker strypa honom. Visserligen i tron att han är den hatade styvfadern, överfallet stärkerbara hans lust att mörda plastpappan.

KARRIÄR I MOLL

Förutom mordplanerna virvlar han fram genom livet utan mål eller mening. Jobbet på den evigt kursande flyttfirman Atlas är den fasta punkten i tillvaron och den enda gången Harley visar något intresse för de medborgerliga plikterna. Yrkeskarriären sträcker sig annars från yrkesmördarens hårda arbete till att vara barnvakt. Bokens författare Roger Carlberg har aktat sig för att påtvinga läsaren någon moral. Harley vill bara överleva, aldrig reflekterar han över varför hans liv är som det är i Hökarängen, där behövs snabba fötter, händer och hjärna.

VISSNA ROSORS RÖTTER

Enda invändningen är att vissa stycken skulle kunna tas bort och boken komprimeras ytterligare. Med sin debutbok visar Roger Carlberg att det finns människor utanför Stockholms tullar.
Vissna Rosors författare kan bara önskas lycka till i en sorgligt försummad del av litteraturen. Den enda varningen är att boken skall läsas i småportioner. Tempot i Harley Svenssons fiktiva liv och författarens fabuleringskonst gör att det är 216 sidor tätt packad samhällsinformation. Känslan efter att läst boken är att, - så här skulle Jan Fridegård skriva om han levde idag. En Lars Hård för nittiotalet- om ni förstår? Läs den och se ett annat Stockholm, ett annat Sverige än det som vanligen behandlas i romanens form. Roger Carlberg är namnet på Harleys skapare. Snart aktuell med en ny bok.

Text: BJÖRN ZETTERLING