En mässa full av drömmar
  Det finns många människor man gärna velat vara. Av olika skäl. Om man tar en titt i årets bokmässeprogram så vimlar det av dem. Alba tänker i år gå runt och sukta och söka efter ett nytt och bättre liv.
 

Om du skulle få chansen att bli någon annan - kanske för en dag - vem skulle du välja då? Det är en svår fråga, men erkänn att du tänkt tanken några gånger? Att få vara oerhört snygg som hon eller begåvad som han...

Jag läste bokmässeprogrammet med det här i bakhuvudet och hittade en del givna kandidater. Och andra mer otippade. För handen på hjärtat. Visst går vi på bokmässan för att titta på böcker. Men inget slår väl känslan när man får se en livs levande författare. Alla dessa välformulerade meningar. Det finns en människa bakom, en människa som jag. Tänk om det varit jag...

Högst upp på Albalistan kommer Susan Faludi. Hon verkar smart och säker och skriver intressanta böcker. "The betrayal of modern man" har vi inte hunnit läsa än, men den verkar lika intressant som "Backlash". Dessutom måste hon få massor av royalties. Att hon är snygg på bilden i programmet gör inte saken sämre.

Kandidat två är kanske en dark horse i sammanhanget. Sven-Eric Liedman. Han har vågat skriva en bok om någonting så hopplöst omodernt som solidaritet. Här på albaredaktionen längtar vi allt som oftast tillbaka till sjuttiotalet då framtidsoptimismen var stor och vi trodde att vi kunde förändra någonting. Det är dags att bli arg igen. Fast bara ilska hjälper väl knappast. Så Liedmans intellekt vore användbart.

Carl Johan De Geer. Inte för att han är snyggast direkt men han verkar bara göra sådant som han tycker är kul. Dessutom skulle det ju vara skönt att vara ekonomiskt oberoende. (Ja, jag vet att han hade en ganska taskig barndom, men den är ju över för länge sedan.)

Någon av alla de här begåvade kvinnliga deckarförfattarna vore nog härligt att vara. Svårt att välja en bara. Så jag tror jag tar den som ska vinna årets Polonipris. Bara för att någon gång i livet få hålla ett sådant där tacktal. Men tänker man riktigt på saken så skulle det förstås vara roligare att vara någon av böckernas hjältinnor. Och då väljer jag hellre en utländsk författare (vad jag kan se kommer hon tyvärr inte till mässan i år, hon var här för några år sedan) nämligen Val McDermid och hennes stentuffa Kate Brannagan. Det vore så fräckt att kunna kickboxas.

Jens Assur vore också kul att vara. Han verkar klok och så tar han så förbaskat bra bilder. Nu har han dokumenterat tillståndet i Sverige. Dessutom är han ofärskämt ung så han kommer att hinna göra massor än.

Att kunna förena bra och kloka böcker med höga försäljningsiffror är inte många förunnat. Men en som lyckats med det är Jostein Gaarder. Han är en av många nordiska författre som besöker årets mässa. Filosofi för barn och tonåringar, skrivet av en fd universitetslärare, låter inte som någon kioskvältare, men har visat sig vara det.

Det närmaste popidol man kan komma på mässan är nog att bli Francine Pascal. Vet ni inte vem det är? Hon säljer massor av böcker och senast hon var på mässan köade flickorna för att få sina böcker signerade. Vilka böcker? De rödryggade Wahlströmsböckerna om tvillingarna på Sweet Valley High. Så kanske inte hon då förresten...

Annars kanske man skulle bli Katharina Frostensson för att hon verkar så sval och tjusigt intellektuell. Eller Kerstin Ekman för att hon skriver så bra. Eller Jane Ann Phillips. Hon är tuff! Eller Carl Fredrik Reuterswärd. Han är såååå cool. Mannen med världens längsta semesterstängning. Eller ....
Näe. Jag orkar inte välja. Jag fortsätter nog att vara jag ändå. Så kan jag läsa alla de här och drömma mig bort lite. Det verkar så förpliktigande att vara kändis.

text: Siri Reuterstrand
00.09.15