Dags igen!
 

Nu är det åter dags för Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. 13-16 september kan den som har intresse, tid och tålamod strosa runt på Svenska Mässan och frossa i höstens utbud av nya böcker. Och för den delen också i klassiker och antikvariska fynd.

Alba ger sig som vanligt in i vimlet med bästa promenadskorna på. Visa av tidigare års erfarenheter har vi nu försökt förbereda oss genom att noga studera seminarieprogrammet och mässkatalogen. Men vi vet också att man alltid missar någonting - någon har alltid hittat en programpunkt som "var det bästa i år" och som helt undgått det egna falkögat. Å andra sidan brukar vi också alltid ramla på överraskningar, ibland bara för att vi gått fel i det stora utbudet.
Här följer i alla fall några tips på vad vi såhär i förväg tror att vi vill se - och vad vi därmed också rekommenderar er andra att försöka ta del av:

Verklighetsflykt
Det kommer ett helt gäng med norrmän till mässan i år. Mest nyfikna är vi i sanningens namn inte på de tunga namnen som Jan Kjærstad (som fick årets litteraturpris av Nordiska Rådet) eller den hypade Torgrim Eggen. Nej, vi ser mer fram emot att ta reda på vad Antirealistisk front egentligen är. De säger t ex "Det skrivs alldeles för få glada romaner idag. Det är en skam. Litteraturen är så förälskad i sin egen olycka att den inte vill nedlåta sig till att berätta någonting annat". Med tanke på hur verkligheten ibland ter sig så vill vi gärna bli uppiggade av lite rejäl verklighetsflykt.

Verklig verklighet
Om vi tröttnar på flykt och vill få ta del av den verkliga verkligheten så känns flera av programpunkterna under samlingsnamnet Ung dialog spännande. Annars kan nog urbefolkningstemat ha en del att erbjuda. Bland annat gästas mässan av några samiska författare. För den som tycker att etniska problem är lättare att handskas med på håll kan kanske seminarierna om Native American Writing vara ett bra alternativ.

Vid Himalajas rand
När vi ändå är inne på det etnochicka spåret kan vi passa på att tipsa om indientemat som satt ganska många spår i mässprogrammet. Under hösten 2001 startar det så kallade Indienbiblioteket. Det är tänkt att bli en serie om tio böcker, resultatet av översättningsprojektet Sambandh. Böckerna kommer att ges ut av olika förlag, men ha en gemensam typografi. Främst handlar det om icke engelskspråkig, indisk litteratur, såväl prosa som lyrik, essäer, reportage och barnböcker. Samtidigt kommer ett antal svenska böcker att översättas till indiska språk. Verkar väldigt lovande. Indisk litteratur är ett stort och för oss till stora delar outforskat område.

Dubbelspråkig?
Förresten - även det apropå etnochick - så kommer Mikael Niemi. Han får väl räknas dit? Tornedalen är nog tillräckligt okänt för att platsa i det facket? Skämt åsido så kan det vara intressant att lyssna på honom, finlandssvenske Kjell Westö och "sverige-finländaren" Asko Sahlberg när de samtalar om hur det är att växa upp i en tvåspråkig miljö.

Tänkare i det nya seklet
Vår som mest seriösa sida kommer att gå och lyssna på Homi Bhabha - ett givet seminarium för den som förra året lyssnade på Edward Said. Bhabha, professor vid Harvard University, utsågs av Newsweek till en av "100 people for the New Century" och brukar räknas in bland de stora postkoloniala tänkarna.

...å så barnbiten
Om vi orkar någonting mer kommer vi att hålla ett öga på alla barnaktiviteter. Vi blev exempelvis glada när vi såg att Kamratposten i år återkommer till mässan. Vi är också nyfikna på kopplingen barn och arkitektur och kommer med säkerhet att titta på Arkitekturtorget där Chalmersstudenter skall bygga en stad tillsammans med barn.

Vi återkommer efter mässan med en rapport. Annars ses vi nog i vimlet?

Text:Alba/Siri Reuterstrand
2001.09.13