Lättläst deckarpussel
  AV LEIF WILEHAG
   
  Eldgivning Kjell E. Genberg
Eldgivning
Originalpocket från Tinna & Tells 2002
 

Pocketromanernas mästare har gjort det igen. Kjell E. Genbergs 200:e bok ungefär (han har själv tappat räkningen, vet jag!) har sett världens ljus, utgiven - och bekostad - av ett kafé i skånska Vinslöv, dit författaren också förlagt handlingen, med nogsamt rekognoscerande dessförinnan.

Jag ska inte hymla om att jag har lärt känna Kjell de senaste två åren. Efter min recension av hans 70-talsroman Bandet i Alba hösten 2000, har vi regelbunden kontakt. Och jag har, så att säga, fått "läsa på mig" lite av hans digra produktion genom åren.

Deckare är dock hans specialitet. Och i denna roman väcker han liv i kommissarie Bertil Återberg, som han 1996 skrev om i Ta i trä, och alltihop börjar nu med en eldsvåda där en bonde bränns inne.
Grannen tas för mordet. Men Återberg tror att han är oskyldig. Han inleder en undersökning vid sidan om - då han ogillar den nye åklagaren; en streber, starkt - och spåren leder så småningom inte bara till skånsk snapphanehistoria, utan också till mer komprometterande led.

191 sidor romantext i deckarpusslig form. Visst, det läser man snabbt om man vill. Men tro inte att det är hafsigt komponerat för det. Intrigen är utsirad, och - som jag antydde inledningsvis - så gör Genberg ambitiösa förarbeten, där han också läser in sig - vad jag kan uttyda - på traktens historia. Och omgivningarna är väl beskrivna, och så till vida också väl kända av författaren.

Vet att det finns många som avfärdar Genberg som en kioskberättare, men jag håller inte med. Han kan sin genre, sitt hantverk - och är rikt fantasibegåvad.
Visserligen är väl framåtrörelserna inte alltför överraskande. Och upplösningen känns kanske lite, snarare ditlagd än långsökt. Men det räddas av dialogen, som ofta är träffsäker och humoristisk.
En sak stör mig lite: småslarv. Lite felstavningar och fel bokstäver i vissa ord. Tråkigt, och onödigt. Bättre korrläsning hade hjälpt.

Heder dock åt författaren som även i denna roman lyckas få med Hälsingland - vårt gemensamma fädernesarv - på ett hörn. Trots att handlingen utspelas i Skåne.

Som sagt: han har gjort det igen. En deckare att läsa på tåget till Stockholm, eller på badstranden en sommar som var.
Fler böcker av Genberg lär komma.

2002.09.12