LÖRDAGSNOTISER FRÅN BOKMÄSSAN
 

bang årets kulturtidskrift
bang blev i konkurrens med Arena, Kvinnor mot fundamentalism, .doc och sourze.se utsedda till årets kulturtidskrift. Det tillkännagjordes under lördagen i Journal2002:s monter av Horace Engdahl, Svenska akademiens ständige sekreterare. Han verkade nöjd med beslutet och berättade att han naturligtvis inte var obekant med tidskriften. "Det ligger ständigt spridda exemplar av den i mitt hem." Han tyckte också att det var trevligt att en tidskrift som företrädde den enligt honom enda överlevande ideologin, nämligen feminismen, vann.
Priset delades ut för sjunde gången och bland tidigare pristagare finns bland andra Index och Ord & Bild. Juryn bestod av Sara Arrhenius, Ulrika Kärnborg, Inga Lundén och Peter O Nilsson. Deras motivering löd. "Sedan starten 1991 har bang utvecklats till en allt angelägnare feministisk kulturtidskrift som med humor och temperament sätter igång processer i såväl huvud som samhälle. bang är tillgänglig och djuplodande, rolig och allvarlig, personlig och professionell. bang är bäst". Det sista kommenterades av Josefin Brink, en av bangs redaktörer med att det ju var lite taskigt mot nästa års pristagare att säga så: "Då blir ju de bara näst bäst!"
På nätet kan du hitta bang på www.bang.a.se

Räcker 20 minuter för att bli journalist?
Lär dig skriva journalistiskt på 20 minuter löd rubriken på seminariet. Det lockade mängder med åhörare. Kanske inte så konstigt. Vem vill ägna flera år åt studier på högskola om man kan komma undan med 20 minuter för att lära sig drömyrket?
Alla förhoppningsfulla som kom bjöds på en underhållande föreläsning. Budskapet var redigt och klart: Börja med det viktigaste i artikeln. Sedan det näst viktigaste. Och så vidare.
Mer hanns inte med. Men föreläsningen gavs i repris. Och då var den 30 minuter lång. Förmodligen blir alla som lyssnade då åtminstone redaktionschefer.

Intellektuell nonchalans
Vår hårdbevakning av seminarieprogrammet i Journal2002:s monter har givit oss många högtidsstunder. Men under lördagen fick vi uppleva ett rejält magplask. Förväntansfullt inväntade vi programpunkten "The Rise and Fall of European Solidarity". Något försenat fylldes plötsligt scenen. Det visade sig lika snabbt att samma programpunkt precis hade avslutats i ett något längre seminarium. Men eftersom alla spännande frågeställningar inte hade hunnit avslutats i det första seminariet, valde man att fortsätta frågestunden med spillrorna av det första seminariet. Man kunde tydligt avläsa de intellektuellas exalterade stämning. Men vilka mer än en inkrökt kulturelit kan ignorera den snällt väntande publikens förväntningar på en intressant programpunkt?

Författare på nätet
Tyske författaren Georg Oswald har nyligen blivit översatt till svenska. Han är relativt ung, knappt 40, och kombinerar författarskapet med att vara jurist i arbetsrätt i München. Trots den krävande kombinationen har han hunnit med flera romaner sedan debuten 1995. För att vara västtysk är han förhållandevis politisk i sina böcker. Dessutom är han aktiv på nätet och försöker pröva några av de uttrycksformer som mediet medger. Den som vill följa en författare under arbete kan pröva några webbplatser:
www.dumontverlag.de

www.ampool.de

Klent intresse för upphovsrätt
Det var få som var intresserade att diskutera upphovsrätten vid Journalistförbundets miniseminarie. Kanske för den tidiga tidpunkten på lördagsmorgonen. Eller kanske för att frågan ofta beskrivs som komplicerad. Något förbundets ordförande Agneta Lindblom-Hulthén inte håller med om att den är.
- Det är egentligen väldigt enkelt. Arbetsgivarna trycker på för att få igenom rena slavkontrakt. Den nya tekniken har gjort att det i dag finns oändliga möjligheter att tjäna pengar på det som skrivs. Möjligheter som arbetsgivarna vill ha själva, säger hon och fortsätter:
- Man vill att upphovsrätten ska finnas hos ägarna inte hos individen. Skulle det gå igenom bäddar det för en förfärlig mediasituation. Att vi i Sverige inte exploaterar enskilda personer i medierna som man gör i till exempel England har med upphovsrätten att göra.

Chomsky, Ordfront och marknaden
Lingvisten och amerikanen Chomsky besöker bokmässan. Han är idag till och med mer populär än studentuppsvingets 70-tal. Inget annat seminarium under bokmässans historia kan konkurrera med intresset för Chomskys framträdanden och bokmässan har tvingats flytta söndagens arrangemang till idrottens högborg Skandinavium. Uppskattningsvis kommer 3-4.000 åskådare för att lyssna. Det lilla (nåja), radikala (nåja) förlaget Ordfront säljer fortfarande biljetter till evenemanget. Men inte utan villkor. Man måste först bli medlem i föreningen Ordfront. Marknaden har inget samvete, om man säger så (som man brukar uttrycka det i Göteborg). Samtidigt stänger man effektivt ute intresserade ungdomar.

Svensk vrede över läget i Mellanöstern
Bokmässans kanske mest engagerade seminarium hölls av Andreas Malm i Journal2002:s monter. Andreas har skrivit en ny bok om situationen i Mellanöstern. Under närmare en halvtimme höll han en flammande appell om behovet av att stödja palestinierna mot israelernas övergrepp. Under tiden samlade redaktören för tidskriften Socialpolitik, Maria Wallin, ihop en bunt av tidningen för gratisutdelning till mässbesökarna. Med något nostalgisk blick tycktes hon längta till ungdomens brinnande engagemang. Och Andreas Malm själv sålde slut på sina böcker på nolltid.