Konsten att skåda in i framtiden
ICA försöker fånga morgondagen, eller med andra ord förutse vad de kommer att tjäna pengar på i framtiden. Därför har det gjorts en utredning om matkultur, "trender och nya konsumtionsbeteenden". Där skissas två scenarier: Full fart framåt respektive Finsmakarens paradis. Bägge utgår ifrån individualismen/egoismen som kännetecken för morgondagens människor. Själva är vi inte purunga men har däremot hyfsad kontakt med ung värld och uppfattar kollektiva strömningar som mycket starka. Vi betraktar det därför som ett högrisktagande att köpa ICA-aktier som pensionsförsäkring.
 
Bo Rothstein äntrar scenen
Sommarens argaste debatt handlade inte om valet utan om jämställdhet. I DN inledde professorn och statsvetaren Bo Rothstein med att anklaga genusforskningen för att vara diskriminerande mot män. Vilket naturligtvis väckte ont blod bland genusforskare. Efter en konferens om kvinnohistoria i Kungälv var det fest och glam. Upp på scenen kliver några forskare och spelar en pjäs om Rödluvan. Men vem är den stora stygga vargen, om inte Bo Rothstein!
 
Jämställdhet i praktiken
Det tycks vara grodår i år. När TV-teamet från Uppdrag granskning gick in i valstugorna, hoppade grodorna raskt ut. Man kan även besöka universitetet i Göteborg, där Åke Pettersson är pressekreterare och väl ska ge universitetets ståndpunkter i olika frågor. Som exempelvis jämställdhet. Men ibland slirar tungan även här. När en anställd skulle besöka genusvetenskapliga institutionen (som ligger på en kulle), undrade Pettersson vad denne hade på "Lesbian Hill" att göra.
 
Statsministerkandidat
Kristdemokraten Alf Svensson vill bli statsminister. I en intervju i radion hävdade han att den bibliska skapelseberättelsen, som hävdar att jorden skapades för ungefär 6.000 år sedan, är väl så god som evolutionsteorin. Inget av synsätten är bättre än det andra, menade han. Vi antar att det naturliga steget för den nye statsministern blir att "implementera" denna syn i skolan. Vi säger som partikelfysikerna ofta gör rent matematiskt, att visst kan tiden gå baklänges.
 
Sportens underbara värld
Det slutgiltiga beviset för att golf numer är en riktig folksport fick vi häromdagen när vi passerade ett av Göteborgs mer välfrekventerade tillhåll för alkisar. Ni vet en av de parkbänkar där man, om man inte ser själva alkisarna sitta där, ofta ser lämningar efter den senaste sittningen. Lite tomglas, burkar och ett och annat spritt klädesplagg. Och så tidningar. Ofta Metro, som ju är gratis, ibland någon annan dagstidning och rätt så ofta Länkarnas tidning. Men - här kommer poängen - nu senast låg ett välläst exemplar av svensk Golf på paradplats på bänken. Vi ses på greenen.