Direkt på nätet - dygnet runt
  AV ANA DURÁN
 

Den digitala teknikens betydelse för ungas skrivande är mycket stor, för att inte tala om Internets betydelse. Det vittnar enbart det enormt stora medlemmar hos sajten Lunarstorm om. Enligt informationen på Lunarstorms sajt är det nu över två miljoner ungdomar i alla åldrar som chattar, skickar e-post, diskuterar, skriver dagbok och klottrar från webbläsaren och mobiltelefonen. I Journal 2002s monter vid Bokmässan i Göteborg möter man överallt mängder av unga som skriver i tidskrifter, skoltidningar, nyhetstjänster och olika forum på nätet. Gemensamt är att de skriver alldeles gratis och med ett brinnande engagemang. Det snabba mediet är idealiskt för unga. Men ännu dröjer sig det traditionella sättet att publicera sig på papper kvar.

Varje morgon har den tillfälliga redaktionen som gör Fanzine 2002 i Journal 2002s monter träffats för att spåna.

- Ett fanzine är oftast en lågbudget tidning som görs i samband med tidsbegränsade projekt eller händelser, menar Karl Henrik Johansson som är den ende som inte sitter djupt försjunken framför datorn..

Upplagan är oftast ganska liten. I det här fallet räknar man med mellan 50-200, det beror på hur efterfrågad den blir. Redaktionen består av 8 personer från Tidskriftsverkstäderna i Luleå, Malmö, Göteborg och Stockholm. Medlemmarna i redaktionen kollar in vad som händer på mässan, skriver om det utifrån var och ens personliga perspektiv, tar bilder och tillverkar under dagen en tidning som kan delas ut tidigt nästa morgon.

- Både våra spånarmöten på morgonen och redaktionsarbetet under dagen skulle kunna beskrivas som ett kreativt kaos. Alla gör vad de vill med stor uppfinningsrikedom och energi, säger Karl Henrik Johansson från Göteborg.

- Ordet Fan i Fanzine står för fantasi. Och det är fantasin som just kännetecknar fanzinet, fortsätter han.

- Den här tidningen är absolut inte tänkt att vara för evigt, säger Karl Henrik Johansson. När Journal 2002 är över då är också Fanzine 2002 över. Det är helt OK. Vi vill inte hamna i några arkiv.

Frida Marklund skriver för brinnande livet mot deadline som är klockan tre på eftermiddagen. Sedan ska de olika delarna sättas ihop till en tidning som man kopierar på Tidskriftsverkstan.

- Vi gör det här av ett enormt intresse och skaparlust, säger hon.

- Det som är så roligt med det är att jag kan improvisera, testa vad jag får lust till och bara köra på, avslutar hon och skriver vidare.

I Fanzin 2002 har redaktionen även tipsat om bra och intressanta montrar. Josefin Finér viker de sex bladen snabbt och effektivt inför den slutliga ihophäftningen som ska göra dem till en tidning på 24 sidor.

Seriefrämjandets fanzine tillverkas också på mässan och vem som helst som har lust får hoppa in verksamheten och börja teckna.

På lördagsmorgonen fick vi i seminariet Ungt skrivande lyssna till några av personerna bakom tidningen ponton. Det är en tidskrift för unga skrivare av unga skrivare och mottot är: ren kreativitet.

- Jag kan kabla ut dina tankar på nätet 24 timmar om dygnet, en av medarbetarna i ponton läste från scenen ur en text som publicerats i tidningen.

Hon och redaktionskollegan fortsatte att läsa texter som publicerats i tidningen och berättade om hur det går till att bli publicerad i ponton. De hade också en gäst som kom upp på scenen och läste tre av sina texter. ponton är en tidskrift för skrivintresserade ungdomar mellan 15 och 21. Du som är intresserad är välkommen att sända in texter, foton och teckningar. Redaktionen läser allt men kan tyvärr inte publicera allt.

Redaktionen skriver också artiklar, krönikor och bokrecensioner. Tidningen har ofta olika teman. Spela roll och främmande världar är exempel på sådana teman. Krönikan brukar ansluta till temat.Vill du komma i kontakt med ponton är adressen: ponton/Läsesalongen, Kulturhuset, Box 16414, 103 27 Stockholm.
Telefon: 08-508 313 70
tidskriften.ponton@spray.se

2002-09-22