De tar EMU med en klackspark
Debatten inför folkomröstningen må ha varit en gäspning, men har i alla fall givit bevis på kreativitet på många plan. Eller vad sägs om bildandet av "Gaisare mot EMU"? Gais är ett fotbollslag i de lägre regionerna (nåja, div 2), men har samtidigt de mest folkliga supportrarna i staden. Vi undrar naturligtvis hur många nejröster de värvade.
 
Valkommentar
Anser du att Sverige ska införa euron som valuta?
Kan man håna frågan om Sverige ska gå in i EMU effektivare?
 
Vilka svenska tidningar är lättast att påverka?
Ett 60-tal seniorkonsulter på landets största PR-byråer har svarat på Dagens Medias frågor om hur de uppfattar några av de viktigaste mediernas status, kvalitet och mottaglighet för PR. Konsulterna fick gradera varje medium på en sjugradig skala. Datatidningen Computer Sweden anses mest öppen och mottaglig för PR-konsulterna och deras material. Svårast att få in PR-material är det i SVT och SR. En särskild notering kan vara att det förefaller lättare att få in PR-material på DN Debatt än i Dagens Nyheter generellt.
Här är listan på medier som är öppna för att ta in pr-material (högsta siffra = lättast):
Computer Sweden 5,35
Resumé 5,28
Dagens Media 4,94
Ny Teknik 4,92
Aftonbladet 4,91
Veckans Affärer 4,39
SvD Näringsliv 4,36
TV4 4,32
TT 4,19
Sydsvenska Dagbladet 4,18
SVT 3,60
Sveriges Radio 3,31
SVT\Aktuellt\Rapport 3,11
Dagens Industri 4,86
Expressen 4,84
DN Debatt 4,70
TV4 Nyhetsmorgon 4,67
Aftonbladet.se 4,54
Svenska Dagbladet 4,07
SVT Morgon 4,06
Göteborgs-Posten 4,04
Affärsvärlden 3,98
Dagens Nyheter 3,95
Källa: Dagens Media
 
Bakom den finkulturella fasaden
Om du ska koppla ihop någon svensk person med finkultur, är väl valet ganska givet: Horace Engdahl, svenska akademins sekreterare. För några år sedan fick han frågan om han visste vad en björktavla är för något. Under några sekunder satt han som förstenad, som om frågan handlade om en fjärran planet. Men sedan lyste ansiktet upp med ett brett leende. Ja! Visst visste han det! I hans barndom fanns en kär släkting som hade sådana hemma hos sig. Han fick något folkligt, nostalgiskt över sig, och ett känslosvall som normalt inte är passande i den finkulturella världen. Nu undrar vi om möjligen Horace och Ebba pryder sitt hem eller i alla fall sitt avträde med en dylik?
 
Ny rektor i akademisk snårskog
Göteborgs universitet har fått ny rektor. Det är första gången (åtminstone i modern tid) som rektorn hämtas utifrån. Som vanligt en man; Gunnar Svedberg från norrländska Mitthögskolan. Kanske är det en fördel att han inte känner maktens nätverk i Göteborg? Det gör däremot Lennart Weibull, massmedieforskare och dekan för samhällsvetarna. Han var en av de hetare kandidaterna från det egna universitetet. Men han avböjde eftersom han vet precis vilka krafter som verkar där.
 
Idrott och storpolitik
OS - de olympiska lekarna - har blivit Big Business och fått ökad politisk betydelse. Begreppet idrott och politik har därmed en helt annan dimension än tidigare. Kulturpolitiken har fått en ny arena att verka på. Vi har tidigare skrivit om de afrikanska ländernas hot om bojkott inför OS i Barcelona 1992, om inte Spanien lämnade tillbaka den balsamerade afrikan (el negro) som fanns i museet i Banyoles. Grekerna använder nu samma taktik gentemot England när det gäller de delar av Pathernonfrisen som finns på British Museum i London sedan 200 år. Lösningen tycks bli att British Museum lånar ut frisen till Athen under OS, till något som kommer att kallas en specialavdelning av londonmuseet.