Thriller om en massaker

 

AV LEIF WILEHAG


Extra

Om det internationella svek som gjorde massakern i Srebrenica möjlig, handlar Tommy Randers thrillerdebut. Han väjer inte för att anta det perspektivet.

Men på det inre planet är berättelsen känslomässigt uppskakande, eftersom man som läsare med knapphändiga men väl utmejslade ord, får följa en man vars dotter och barnbarn dödats av serbiska specialtrupper.

Gubben, som han kallas "kodnamn Elderly" har svensk och göteborgsk bakgrund - och var tidigare anställd av en brittisk underrättelsefirma modell superhemlig.

Numera lever han ett pensionärsliv i självvald exil i Italien.
Hans dotter, som bor i Belgrad, råkar ut för poliser med röda baskrar när hon tar med sig sonen över gränsen till Bosnien för att handla billiga kläder och skor.

Det är runt midsommar 1995, den väpnade konflikten pågår för fullt. ”Republika Srpska” heter området i staden Zvornik. Den gräns som förut fanns hade serberna vid detta lag eliminerat.

Dottern Therese och hennes son Jonathan kommer aldrig tillbaka till Belgrad. Bussen går inte. Hon söker hjälp hos polisen. Men hamnar på ett hotell och våldtas. Sonen försvinner.

Gubben får via slumpartade händelser nys om vad som hänt och ger sig in i det krigshärjade landet för att söka sanningen. Han blir från sin bil vittne till de lastbilstransporter som förde muslimska flyktingar till den lilla gruvstaden Srebrenica, där den kanske värsta massakern under Balkankriget ägde rum. Det har talats om 1500 personer skjutna vid ett och samma tillfälle. Skjutna i nacken med ansiktet mot gropen, som blev en massgrav.

Inspirerad av Frederick Forsyths böcker, där en fiktiv person placeras in i ett verkligt historiskt skeende, gör Tommy Rander sin thrillerdebut.

- Jag har aldrig förstått varför det inte gick att undvika massakern i Srebrenica och ju mer man läser ju mer inser man att ingen vill prata om det, säger han själv i förlagets utskicksblad.

Rander har företagit flera resor i området, samt konsulterat initierade källor. Skrivandets konst behärskar den gamle journalisten, liksom den dramaturgiska uppbyggnaden.

Kanske personteckningarna lämnar lite för mycket luckor. I synnerhet huvudpersonernas. Gränsen ligger nära tidningsfeature istället för fiktion.

Månne kan det lilla göteborgsförlaget ha styrt författaren, då de föredrar korta berättelser.

Öppningskapitlen äger rum i kvarteren runt Linnégatan i Göteborg. Och vi får lära känna en grupp poliser i huset vid Ullevi. Men även Malmö och Köpenhamn flimrar förbi.

Som sagt: varför gick massakern inte att förhindra?
Jänkarna visste, britterna likaså, EU:s krigsobservatörer – och FN-soldaterna var maktlösa och stod och tittade på…

Speedwayklubben Kaparnas ordförande har skrivit en bra thriller. Nästa gång hoppas jag han får breda ut sig i en tjockare roman. ”Rockens roll” hette boken 1975, där han analytiskt medförfattade om musikens utveckling. På 60-talet var han Sveriges Mick Jagger. På 70 –talet orakel inom proggmusiken. Och skivproducent, radioman, tv-producent, arrangör av ANC-galan med mera med mera.

Nu har han ännu en titel att foga in: thrillerförfattare.

2004.09.09
Extra
Extra  
alba avslöjar
 

ALBA.NU NR 5 2004

 
 
Bokomslag
 
TOMMY RANDER
Över gränsen
Lindelöws förlag 2004
 
 

 

 
 
Rander har företagit flera resor i området, samt konsulterat initierade källor. Skrivandets konst behärskar den gamle journalisten, liksom den dramaturgiska uppbyggnaden.