Idrott och politik
Mitt under sommaren avgjordes fotbolls-VM i Göteborg. För hemlösa. De arton lagen kom från alla världsdelar och pressbevakningen från de deltagande länderna var ganska stort. Samtidigt arrangerades seminarier om frågeställningar med kopplingar till de hemlösas livsvillkor. Men här var intresset från de utsända journalisterna betydligt klenare. Man kan alltså anta att det var sportjournalister som skickades till tävlingen. De har ju en tendens att blunda för kopplingar mellan idrott och politik. Det är betydligt enklare att räkna antal snedsparkar på fotbollsplanen än på andra planer i samhället.

 
Forskning och politik
En artikel i Alba lever länge och kan rent av bli mer aktuell med tiden. Som Christer Wigerfelts långa essä i nr 3/97 om arv och miljö. Där framförs tanken att forskarna personligen kan bli indragna i spänningen mellan miljöaktivister och den tilltagande biogenetiska forskningen på grödor och djur. Enligt tidningen The Observer säger Jerry Vlasak - ledande aktivist i en engelsk djurrättsorganisation - att mord på forskare som arbetar med biogenetisk forskning skulle kunna spara livet på miljontals djur: "Jag tror att för fem, 10 eller 15 mänskliga liv, skulle vi kunna rädda livet på en miljon, 2 miljoner eller 10 miljoner djur".
 

Priset för graffiti
I juni hölls graffitifestival i Göteborg. Det var också stor utställning av graffiti på Röda sten och ute i förorten Bergsjön. Det fanns många som var rädda för att de hitresta konstnärerna - eller i deras ögon skadegörarna - skulle förstöra och sabotera i hela staden. Så blev inte fallet. Det enda som förstördes var målarnas egna konstverk uppbyggda ute i Bergsjön. Vinnarna i festivalen, MCE Crew, åkte senare till Tyskland och vann där vad som kallades EM i graffiti. Priset var en inte oansenlig mängd sprayburkar med färg. Bäva månde graffitimotståndarna. Var tšnker MCE Crew göra slut på dem tro?

 

Populärt att söka
Kulturarbetare har sällan gott om pengar. Och inte finns det så många tillfällen att dryga ut kassan. Så när tillfälle gives att söka pengar från staten är det många som prövar sin lycka. Dessutom är många av dem ute i sista sekunden. När en Alba närstående gick till posten för att posta sin ansökan till Framtidens kultur så kastade den trötta postkassören en snabb blick på kuvertet och sa "Jasså du också". Det var tydligen många som varit där allra sista dagen. Framtiden kommer ibland snabbare än en kulturarbetare tror.