Vad är det allting gör just nu?
Detta var en gåta som jag fick lära mig när jag var liten. Svaret är: Åldras. Inte så oväntat. Jag ser åldrandet som en väg mot döden. Det är ju meningen att vi alla skall födas, leva ett antal år och sedan dö. Det är ju så våra liv ser ut. För varje sekund, minut, timme och år vi åldras så tar vi ett steg närmare döden, för vi har alla ett utgångsdatum, ingen av oss kommer att leva för evigt, fast vissa tror sig kunna ändra på denna naturliga omöjlighet.
 

 

"Vi föds och vi dör, så har det alltid varit". Så sa Ronja Rövardotters mamma till sin förtvivlade make när Skalle-Per somnat in. Det kändes så tryggt och naturligt när hon sa det, för henne kunde man ju inte tvivla en sekund på. Kunde man ta hand om ett helt rövarband, så hade man nog en hel del livserfarenheter och vet vad det var man talar om.

Den tyska popgruppen Alphaville hade en hit i mitten av 80-talet som hette "Forever Young", "För evigt ung". I den låten finns det en textrad som jag fastnade för. Om man översätter den så blir det ungefär: "Ungdomen är som diamanter i solen och diamanter är för evigt". Är det kanske på detta sätt alla dessa tanter, men även gubbar, tänker när de gör allt för att inte se en dag äldre ut är 25? Här snackar vi om patetiska försök med silicon, plastikoperationer, hårimplantat, träningsredskap och skönhetsmedel till skyhöga priser. Tror de att de kan sänka farten på väg mot döden?
Men det är kanske deras sätt att ta vara på livet?

Gör det nu!!
Vissa andra menar på att det aldrig händer något roligt i deras liv, för de inte tar tillvara på det. Man har ju hört historier om hur personer som fått en dödlig sjukdom och får reda av sin läkare att de bara har 6 månader kvar att leva, och plötsligt så skall de leva en hel livstid på dessa knappa 6 månader. Är det så det skall vara? Vi tar inte tag i våra liv oss och gör inte sånt som vi verkligen vill om ingen säger till oss att nu måste du nog skynda dig lite nu för ditt är liv på väg att ta slut. Då skall jag göra er en tjänst. NI KAN DÖ IMORGON!
Hur kändes det? Så skjut inte upp alla era drömmar, för då kanske ni går miste om dem.

Det värsta av allt?
Vissa försöker slå i mig att det är Gud som bestämmer över oss människor och då också bestämmer när det är dags för oss att vandra vidare. Är det då även han som gör att en massa små oskyldiga barn dör i krig och att dödsolyckor uppstår där kanske föräldrar förlorar sina barn. Då måste jag säga att jag tycker att Gud är en enormt elak varelse som ger människor detta straff. Dessa barn har inte levt klart. Det måste nog vara bland de värsta saker en människa måste genomlida, då sitt eget barn dör. Kan det finnas något som gör mer ont?
Kan inte Gud göra så att alla människor får leva tills de känner att de levt klart sina liv för att sedan kunna säga att nu är det dags för mig att lämna detta liv. Själv vet jag inte riktigt vad det är jag tror på, för Gud tvivlar jag definitivt på och ödet har aldrig varit min grej. Jag är nog mer för vetenskapliga bevis.

Varför?
Men varför skall vi behöva dö? Att någon dör gör oftast inte jorden till en bättre ställe. Det kan sluta med att folk blir så nedstämda att de kanske själva tar sitt liv för att kunna återförenas med den bortgångna. Detta ger oftast dubbel sorg. Till vilken nytta kan man då undra. Ja, undra kan man ju alltid göra. Om man nu går tillbaka till denna elaka varelse jag kallar Gud, och hans idé med hela mänskligheten och livets system. Först låter han oss älska och bli beroende av personer och även djur, så tar han bort dem från oss, och för att straffa oss ordentligt så gav han oss känslor. Vad har vi gjort honom för ont?

Värst för dem som blir kvar
Min slutsats: Vi föds, lever ett antal år som är menade för oss, och sedan lämnar vi det när vi har levt det fullt ut på ett meningsfullt sätt. Så borde det vara.
Jag fruktar inte döden, man kan nog säga att jag väntar på den, men jag längtar inte. Men jag är helt på det klara att en dag så kommer även mitt liv möta sitt slut, och det varken glädjer eller skrämmer mig. Jag tycker bara synd om de personer som lyckats lära sig att älska mig och som kommer att sakna mig när jag gått bort och inte längre finns bland dem. Vad som händer när man väl dött vågar jag inte spekulera i. Jag säger bara; den dagen, den sorgen.

 

text: GUNILLA ANDERSSON