Hjärndöd ett hjärnspöke?
Socialstyrelsen administrerar organdonationsregistret. Vill man ha upplysningar som gäller registret gäller offentlighetsprincipen. Men det tycks inte tjänstemännen riktigt ha uppfattat. När Alba ringde för att få lite statistik från organdonationsregistret blev vi hänvisade till Håkan Gäbel, som är en av höjdarna på denna avdelning. Han är dessutom en av landets främsta transplantationskirurger. Tyder inte detta på ängslan hos socialtyrelsen över hanteringen av organdonationskorten?

Den enes bröd...
Ett kvartssekel kan skapa de mest halsbrytande perspektivförskjutningar. Eller vad sägs om dessa kampanjer från socialstyrelsen:

1973 - Har du ätit 6-8 skivor bröd om dagen?

1998 - Har du fyllt i ditt donationskort?

Maten har onekligen långsiktig betydelse för hälsan.

Hissen ner
Författaren Anderz Harning hade på dödsbädden planen uppgjord: om han kom till pärleporten, och fann att socialstyrelsen redan hade intecknat en bit, visste han vad han skulle fråga:

- Var finns hissen ner? Var är Satan?

In i det sista höll han stånd mot byråkraterna.

Paradiset
En del tycks obändigt seglivade. Samtiden är Norges äldsta kulturtidskrift med över hundra år på nacken. Även den har haft döden som tema. Där skriver Niels Chr. Geelmuyden: "Finns det ett liv efter döden, kan man undra var de döda uppehåller sig. Om de finns i himlen skulle vi antagligen ha upptäckt dem. Såvida de inte har gjort sig till luft eller ingenting. Vad skulle det då vara för bra med det?... Vad är vitsen med att vara evig om man varken har något ställe att vara på eller något att beställa? Den potentiella glädjen som är förbunden med att grannen och chefen blev avvisad vid pärleporten kan säkert vara djup och äkta. Men jag tvivlar på att den kan vara längre än en vecka."

Om döda kunde tala
I den tyska tidningen Der Spiegel nr 28 visas en del av ett klassfoto från början av seklet. Två gossar som står nära varandra är inringade och påstås vara diktatorn Adolf Hitler och filosofen och juden Ludwig Wittgenstein. Detta sensationella påståendet presenteras av den australiensiske författaren Kimberley Cornish. Om det stämmer kan det rent av vara så att Wittgenstein är identisk med "juden från Linz", som omnämns i Hitlers verk Mein Kampf.

Kan det verkligen vara sant? frågar sig recensenten. Omskakad hänvisar han till det berömda citatet från Wittgenstein: "Det som är tänkbart är också möjligt". Men av Hitler och Wittgenstein lär vi inte få något svar.

Slatt uttal
Lingvisten Sven Öhman är en av Albas favoritforskare. Han har skrivit en bok om slappt uttal. Till vardags tappar vi väl lite till mans bort en del stavelser när vi pratar. Till boken finns även en CDrom-skiva med bra exempel på slappt uttal: Sö'tälje istället för Södertälje, Me'bo'plassen istället för Medborgarplatsen. Ett utmärkt exempel på popularisering, kan man tycka.

Vilket påminner oss om en annan bok av Sven Öhman, där han menar att popularisering av forskning i princip är omöjlig. Den boken gav upphov till en hätsk debatt både bland forskare och vetenskapsjournalister i medierna.

Själva simmar vi lugnt i den stormen, ty vi har fått godkänt betyg av herr Öhman.

Överlever folkpartiet valet?
Att vi har fått inslag av personval har väl inte undgått stockholmarna. Vi som bor på landet och inte är lika smarta får också ibland en påminnelse om detta. Men varför ska det vara så krångligt? Titta bara på folkpartiet, där göteborgaren Mikael Romanus har egen kampanjorganisation för att bli vald till riksdagen. Så långt hänger vi bondläppar med. Men när stockholmaren Lars Lejonborg kommer till Göteborg, får inte Romanus synas med sin kampanj. Finns inte en viss risk att vi blir så förvirrade att vi glömmer bort att rösta på folkpartiet? Flockpartiet?
Döden, döden, döden
Det finns bra och det finns dåliga sätt att handskas med sin dödsångest.
Astrid Lindgren, hon den där tuffa kärringen, ni vet, och hennes nästan jämnåriga syster, brukar börja sina dagliga telefonsamtal med att säga "Döden, döden, döden".
- Så har vi pratat om den. Det ska man i vår ålder. Men sedan kan vi övergå till väsentligare saker

Snabbt övergående
Apropå den sortens ångest säger en annan av Albas barndomsidoler, Martin Ljung, att det inte alls är så illa att vara gammal.
- Det går ändå fort över...

Vilket för associationerna vidare till Maurice Chevalier som på samma tema sa:
- Jag har ingenting emot att vara gammal. Det är inte så dumt om man betänker alternativet.

Trendigt
Alba förlag gick upp i Bonniers förlag, så vi trodde att vi var ensamma i mediabranschen. Men då kände vi inte till författaren Peter Bley, som skrivit en bok om förortståget i Berlin. "En klassiker", låter förlaget meddela. Och det tyska förlaget, ja det heter faktiskt Alba!

Blir man trött på förortståget i Berlin kan man ta spårvagnen till Frölunda i Göteborg. Där kan man promenera i omgivningarna. Behöver man byta sina utslitna skor kan man inhandla dessa på Frölunda torg. Och en av butikerna, ja den heter faktiskt Salamander!