Bokmässan slår till igen!
 
 

Nu är det dags igen. Bokmässan i Göteborg. Eftersom vi på Albas redaktion har grundliga erfarenheter av att vara såväl utställare som journalister, föreläsare och besökare på denna mässa som vi både älskar och hatar, vill vi här ge lite tips för hur man på bästa sätt besöker en bokmässa.

A och O på en mässa är bra skor. Du kommer att komma på dig själv med att irra runt ytterligare ett varv fast du inte orkar. För man kan ju ha missat någonting.

Vätska är också viktigt. Medtag mineralvatten eller någonting liknande. Utställningshallarna har sällsynt torr luft. En rutinerad linsbärare/mässbesökare har också med ögondroppar, för att slippa se ut som en kanin framåt kvällen.

Den som är intresserad av skvaller får mest ut av en mässa genom att använda det gamla krogtricket att stå i toalettköer. Annars är själva krogtricket i sig också bra. Dvs häng i barerna på Gothia och Park. Chansen är stor att få bevittna i alla fall någon liten skandal. Bli förresten inte ledsen om någon av dina kompisar inte hälsar på dig i vimlet. Det är ingenting personligt. Man bara blir helt avskärmad efter alla intryck.

För den som är intresserad av själva böckerna är det faktiskt tuffare. Det finns helt enkelt för mycket. Inse från början att du kommer att missa en hel del. Lusläs programmet, pricka för det du absolut inte får missa och håll dig sedan till det. Stenhårt.

Glöm inte matpauserna! Bästa maten finns utanför mässan. Det är dessutom skönt att se dagsljus en stund.

Här nedan följer några av de saker vi själva inte vill men förmodligen kommer att missa eftersom vi antagligen redan fastnat någon annanstans på väg dit...

Tidningen Svensk Bokhandel och några som kallar sig Nya vägar för boken arrangerar några seminarier om webbpublicering.

Carolyn Cassady, som var gift med Neal Cassady, pratar beatlitteratur med Per Planhammar och Georg Cederskog på fredagen. (Neal Cassady var mannen som var "på drift" tillsammans med Jack Kerouac)

Ett samtal om läsglädje- och vad som uppväckte den. Liza Marklund, Per Wästberg, Linda Norrman Skugge, Conny Svensson och Bertil Wahlström pratar ungdomsböcker. Fredag.

Alessandro Baricco, spännande italiensk författare. Fredag.

Deckarens dag. Lördag.

Trams till folket. Om dagens och morgondagens TV . Debatt arrangerad av TCO. Lars Norén, Marita Ulvskog och Jan Scherman är några av de som deltar. Lördag.

Mattias Gardell prata om rasism i USA. Lördag.

Älskar män maskiner mer än de älskar kvinnor? Svar får vi väl inte, men undrar gör man ju. Arr. Forskningsrådsnämnden. Lördag.

Gunnar Adler-Karlsson lämnar sällan någon oberörd. På söndagen pratar han om intelligens.

Thomas Hylland Erikssen, socialantropolog, är en intressant samhällsdebattör. Han pratar om kulturtell renhet på söndag.

*

Och naturligtvis finns det hur mycket som helst till.
Lycka till! "It´s a great mess" som Bertil Falck så fint uttryckte det på sin oefterhärmliga svengelska.

 
 
 
  bokmässans egen site hittar du fler tips. Läs den noga innan du kastar dig ut mellan montrarna.